IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: Ще има още лихвени ръстове, а те ще забавят растежа

Пътят, по който можем да постигнем баланс, е тесен и несигурен, предупреди управителят на ведомството

12:08 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Австралия се насочва към 30-годишен връх, което изисква допълнителни лихвени повишения, а те рязко ще забавят растежа и ще затруднят поддържането на икономиката "стабилна". За това предупреди централната банка на Австралия в петък, цитирана от Ройтерс.

В своя тримесечен доклад за паричната политика регулаторът завиши инфлационните си прогнози, понижи тези за растежа, като прогнозира и евентуален ръст на безработицата.

Дори с допълнителни лихвени повишения, няма очаквания инфлацията да се върне към горната граница на целевия диапазон от 2-3% преди края на 2024 г.

"Търсим как да постигнем това по начин, който поддържа икономиката стабилна. Пътят, по който може да се постигне този баланс, е тесен и е обект на значителна несигурност", предупреждава управителят на ведомството Филип Лоу в документа.

По-рано тази седмица регулаторът повиши лихвите за четвърти пореден месец, но сигнализира за гъвкавост на ходовете в следващите месеци, прогнозирайки по-висока инфлация и забавяне на икономическия растеж. Финансовата институция увеличи лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) до ниво от 1,85% - най-високото от седем години насам. От май насам регулаторът е увеличил лихвата с общо 175 б.п., с което маркира най-драстичното затягане на паричната политика от началото на 90-те години на миналия век.

"Бордът (на банката) очаква да предприеме допълнителни стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия през следващите месеци, но няма предварително определен път", допълва Лоу в тримесечния доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още