Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Без ваксина срещу Covid-19 възстановяването ще е бавно, според финансист

Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу призова кредиторите да се възползват от капиталовите си буфери

Без ваксина срещу Covid-19 възстановяването ще е бавно, според финансист

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Управителят на Централната банка на Австралия Филип Лоу предупреди, че без ваксина срещу Covid-19 икономическото възстановяване вероятно ще бъде „доста бавно“, тъй като хората са притеснени за здравето си и не желаят да харчат.

Изказвайки се по време на онлайн дискусия, Лоу заяви, че основният урок от финансовата криза през 2008 г. и настоящата пандемия, е, че доверието е „невероятно крехко“ и възстановяването му е от решаващо значение.

„Ако не постигнем пробив на медицинския фронт, тогава смятам, че това ще бъде доста бавно възстановяване“, каза Лоу, цитиран от Bloomberg.

Мерките, които централната банка е въвела в подкрепа на компании и домакинства, „работят според очакванията“, допълни той. По думите му банките са намалили лихвените проценти по кредитите до нови най-ниски нива, особено за малкия бизнес.

Още по темата

На спешна среща в средата на март Австралийската централна банка намали основния си лихвен процент до 0,25%, обяви програма за изкупуване на облигации и инструмент за отпускане на кредити в размер на 90 милиарда австралийски долара (59 милиарда американски долара) за осигуряване на ликвидност в икономиката.

Запитан за потенциалното въвеждане на отрицателни лихви, Лоу отново заяви, че това е „много малко вероятно“. „Съветът на централната банка не предвижда да има отрицателни лихви в Австралия. Мисля, че негативите от това надвишават ползите “, каза той.

В своето встъпително изявление гуверньорът отбеляза границите на паричната политика в отговор на кризата в здравеопазването и решаващата роля, която фискалната политика е изиграла и ще продължи да играе месеци напред. Централната банка и правителството заедно направиха фискално-парична инжекция, равна на 16,4% от брутния вътрешен продукт на страната в подкрепа на икономиката.

Капиталови буфери

Лоу призова австралийските кредитори да се възползват от капиталовите си буфери, като каза, че не е необходимо те да бъдат поддържани по време на „шока, който се случва веднъж за века“. „Буферите са създадени, за да бъдат използвани във времена като тези и известно намаляване на капиталовите коефициенти е напълно подходящо, тъй като кредиторите подкрепят своите клиенти през този труден период“, каза той.

Лоу също коментира данните за пазара на труда, публикувани миналата седмица, които показват, че през април са загубени почти 600 000 работни места, а общо работните часове са  намалели с безпрецедентните 9%. Въпреки това проучванията оттогава показват, че спадът в общия брой отработени часове може да бъде "по-малък, отколкото по-рано се смяташе", каза той.

Австралия изпитва "най-голямото и най-внезапното" икономическо свиване след 30-те години на миналия век, каза Лоу. Гуверньорът повтори призива си за „обновяване на програмата за икономическа реформа, която дава увереност на общността, че след когато вирусът премине, можем бързо да излезем от икономическата сянка, която той хвърли“.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 4 месеца
"...без ваксина срещу Covid-19 икономическото възстановяване вероятно ще бъде „доста бавно“, тъй като хората са притеснени за здравето си и не желаят да харчат."

Мдаа... след като ги ваксинират , хората ще се юрнат да потребяват ... от ваксината ще да е . : )))

Още от Новини
Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец