IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия доближи 38-годишно дъно

Продажбите на дребно се възстановяват повече от очакваното, показват данните на статистиката

13:09 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сезонно коригираната безработица в Германия се понижи до 3,4% през юни 2018 г. спрямо ревизираните данни за май в посока нагоре до ниво от 3,5%, доближавайки се до 38-годишно дъно, съобщава tradingeconomics.com.

Броят на хората без работа остава непроменен на ниво от 1,49 млн. души, като през юни заетостта нараства от 41,67 млн. души през май до 41,69 млн. души през юни. Младежката безработица остава непроменена – 6,2% през юли. Това е най-ниското ниво от април 1992 г. насам.

Отделни данни на бюрото по труда показват, че сезонно изгладения брой на безработните в Германия се е понижил с 6 хил. спрямо предходния месец до 2,338 млн. през юли. За сравнение консенсусната прогноза на пазара беше за спад с 10 хил.

Безработицата през юли достигна 5,2%, запазвайки се на същото ниво спрямо месец по-рано,  като това е и най-малкият дял на броя на безработните след обединението на Германия през 1990 г.

По-рано през деня от други данни стана ясно, че продажбите на дребно в най-голямата икономика в Европа са се възстановили повече от очакваното, след като отчетоха ръст с 1,2% на месечна база през юни. За сравнение очакванията бяха за повишение с 1%. Спрямо същия период на миналата година продажбите на дребно в Германия са се увеличили с 3% при прогнози за повишение с 1,5%. 

На този фон обаче очакванията са за забавяне на годишната инфлация в Германия допълнително до 2% през юли след отчетените 2,1% през предходния месец според предварителните данни за потребителските цени на Федералното статистическо бюро.

Резултатът от предварителното четене е под пазарните очаквания за задържане на нивото от юни на 2,1%. Инфлацията при храните вероятно се е забавила, докато цените на услугите и енергията са нараснали с по-бързи темпове.

Цените на стоките се очаква да са се повишили с 2,4% през юли спрямо 2,8% през юни, а инфлацията при храните се забавя от 3,4% до 2,6%. Енергийните разходи вероятно са нараснали с малко по-бързо темпо от 6,4% през юни до 6,6% през юли. В същото време очакванията са инфлацията при услугите да се е ускорила до 1,6% (спрямо 1,5% през предходния месец). Темпът на нарастване на цените на наемите пък се запазва на ниво от 1,6%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още