IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се влошава повече от очакваното през април

Бъдещите очаквания на бизнеса в най-голямата икономика в Европа също отчитат по-ниски стойности

11:53 | 24.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес климатът през април в Германия се влошава повече от очакваното на месечна база, показват данните на института Ifo.

Индексът, който измерва настроенията в най-голямата икономика в Европа, се понижава до 102,1 пункта при консенсусна прогноза на пазара за 102,8 пункта. За сравнение, през март показателят достигна ниво от 103,3 пункта.

Индексът, измерващ текущите условия за правене на бизнес, спада до 105,7 пункта спрямо 106,6 пункта, измерени през март. Бъдещите очаквания по отношение на бизнес климата също се влошават до 98,7 пункта при 100 пункта през третия месец на годината.

Бизнес настроенията се охлаждат сред производителите, доставчиците на услуги и търговците на дребно, но се подобряват сред строителите.

Проучването на института Ifo се прави сред 7000 представители на бизнеса, като през април в индекса за бизнес климата за първи път е включен и сектора на услугите.

По-рано този месец друг ключов показател за доверието в икономиката на Германия показа отрицателни стойности за първи път от юли 2016 г. Индексът за бизнес климата на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW достигна 8,2 пункта през април, което сочи спад с 13,3 пункта в сравнение с март.

В месечния си доклад за април пък Bundesbank посочи, че разцветът на германската икономика продължава, въпреки че нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2018 година може да е доста по-слабо, отколкото през предходните тримесечия.

Федералната статистическа служба планира да публикува първата си оценка за растежа на БВП за първото тримесечие на 15 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още