IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските работници с най-голямо увеличение на заплатите от 2008 г. насам

Положителната промяна ще се усети най-вече в сектора на услугите

15:43 | 14.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските работници ще получат най-голямото увеличение на заплатите си от 2008 г. насам благодарение на повишаване на ставките за по-ниско платените длъжности, става ясно от проучване на Английската централна банка, цитирано от Ройтерс. Това обаче ще създаде допълнително напрежение относно ръста на инфлацията в страната.

През миналата седмица централната банка даде сигнал на пазарите, че лихвите ще бъдат повишени по-бързо и с повече, отколкото се очакваше по-рано.

Нарастването на заплатите във Великобритания изостваше след финансовата криза. Но с най-ниските нива на безработица от 1975 г. и с емигранти от Европейския съюз, които вероятно ще намалеят след Brexit, заплащането започва да се вдига.

Фирмите планират средно увеличение от 3,1% - най-високият ръст от 2008 г. в сравнение с 2,6% през миналата година, се казва още в проучването на централната банка.

Най-големи увеличения са планирани в сектора на услугите, където най-голям брой хора получава заплати, близки до минималната.

Минималната заплата във Великобритания за служителите над 25 години ще нарасне с 4,4% през април до 7,83 паунда (10,85 долара на час), докато заплатите за младежите под тази възраст ще се увеличат с над 5%.

По-високо платените служители обаче едва ли ще получат повишение на заплатите, тъй като бизнесът се опитва да ограничи ръста в заплащането на мениджърския персонал до 1-2%, за да запазят сравнително ниски общите си разходи за труд.

От доклада на централната банка става ясно още, че бизнесът усеща натиск от по-високите задължителни пенсионни вноски, повишената инфлация, липсата на чуждестранни работници и трудностите при набирането и задържането на персонал.

Инфлацията във Великобритания достигна най-високите си нива от пет години насам в края на 2017 г., след като паундът започна да поевтинява след вота за Brexit, което пък ускъпи вносните стоки в страната.

Според проучване на Ройтерс повечето икономисти очакват Английската централна банка да повиши лихвите с четвърт процентен пункт през май до 0,75%. Финансовите пазари дори са настроени за още едно покачване преди края на 2018 г.

Миналата седмица от банката прогнозираха, че годишният ръст на заплатите ще достигне 3% до кра на годината. За сравнение през ноември на годишна база повишението беше с 2,5%.

Икономиката на Великобритания се забавя рязко през януари, след като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите се понижава до 16-месечно дъно от 53 пункта.

Според анализатори има вероятност да се увеличи пропастта между британската икономика, която е в очакване на Brexit, и другите страни, които се възползват от глобалния растеж. В съчетание с по-слабите от очакваните през миналата седмица данни за производствения и строителния сектор резултатите за активността в сектора на услугите показват, че шестата най-голяма икономика в света расте с най-бавни темпове след проведения вот за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още