Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Deutsche Bank и Citigroup виждат 50% шанс за рецесия с покачването на лихвите

Глобалната икономика се огъва под натиска на редица проблеми, в това число нарушените доставки и растящите цени на храните, изтъква Кристиан Зевинг

Deutsche Bank и Citigroup виждат 50% шанс за рецесия с покачването на лихвите

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг . Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг предупреди, че световната икономика може да се насочи към рецесия, тъй като централните банки по света се ангажират с по-агресивно ограничаване на инфлацията, присъединявайки се към нарастващия брой представители на бизнеса и политици, които очертават една песимистична картина, пише Bloomberg. 

Още по темата

Зевинг, който говори по време на събитието „Бъдещето на финансите“ във Франкфурт, посочва, че световната икономика се огъва под натиска – от проблемите в глобалните вериги на доставка през коронавирусните блокади в Китай, до растящите цени на храните, особено в най-бедните страни.

Макар че от известно време германската банка прогнозираше, че лихвените проценти ще се повишат, за да ограничат ценовия скок, темпът, с който се очаква централните банки да затегнат своята парична политика, изненадва кредитора, признава Зевинг.

„Поне бих казал, че има 50% вероятност от рецесия в световен мащаб“, посочи още банкерът. В САЩ и Европа „има вероятност рецесията да настъпи през втората половина на 2023 г., докато в същото време нарастват лихвените проценти, очевидно по-бързо спрямо прогнозите, които имахме преди избухването на войната“ в Украйна.

Коментарите на Зевинг са предхождани от прогнозата на анализатори на Citigroup Inc., позовавайки се на шоковете в предлагането и по-високите лихвени проценти. Зевинг каза, че въпреки въздействието върху икономическия растеж, подкрепя действията на централните банки, включително на Федералния резерв на САЩ, защото те са необходими за овладяване на инфлацията, която той нарече риск за демокрацията, до по-устойчиво ниво.

Редица гости на годишния икономически форум в Доха, Катар, включително главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, икономистът Нуриел Рубини и Бил Уинтърс от StanChart, предупредиха, че САЩ се насочват към рецесия. А Джейми Даймън, който управлява JPMorgan Chase & Co., заяви на инвеститорите в началото на юни да се подготвят за икономически „ураган“, докато икономиката се бори срещу безпрецедентна комбинация от предизвикателства.

„Опитът от историята показва, че овладяването на инфлацията често носи значителни разходи за растеж и виждаме, че цялостната вероятност за рецесия сега се приближава до 50%“, пишат икономистите на Citigroup. „Централните банки все още може да проектират меките кацания, които въплъщават в своите прогнози (и в нашите), но това ще изисква сътресенията в предлагането да отшумят и търсенето да остане устойчиво“, добавят анализаторите.

В момента Citigroup прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 3% за тази година и с 2,8% през 2023 г. Нейните икономисти казват, че ако все пак се стигне до рецесия, тя вероятно ще бъде „обикновена“, при което безработицата се покачва с няколко процентни пункта, а икономиката се сблъска с няколко по-слаби тримесечия.

Зевинг от своя страна посочва, че неговата банка е предупредила още преди година, че инфлацията не е преходна. Той многократно призова централните банкери да повишат лихвените проценти и беше критичен към изключително разхлабените парични политики, особено в Европа, където годините на отрицателни лихвени проценти подкопаваха приходите на банките от кредитиране.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%