Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед оставя лихвите около нулата до пълното възстановяване на икономиката на САЩ

Кризата в здравеопазването ще окаже голяма тежест върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще, предупреждава централната банка на САЩ

Фед оставя лихвите около нулата до пълното възстановяване на икономиката на САЩ

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ очерта една мрачна картина на настоящите условия и обеща да продължи исторически агресивната си политика, докато американската икономика не се възстанови, съобщава CNBC.

След края на заседанието на Федералния комитет за отворения пазар от централната банка заявиха, че ще запазят текущата си основна лихва между 0% и 0,25%. 

Още по темата

"Продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще окаже голяма тежест върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и представлява значителен риск за икономическите перспективи в средносрочен план", се казва в съобщението на Фед. „Комитетът очаква да запази този целеви диапазон, докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е на път да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените“, добавят от регулатора.

Ангажиментът беше сериозен, отколкото повечето участници на пазара очакваха и представлява обещание да се задържат лихвите близо до нулата, докато се възстанови заетостта и инфлацията не се върне около нивото, предпочитано от Фед.

В изявлението няма изразено мнение, че от централната банка се чувстват уверени в ходовете на регулатора, които трябва да върнат икономическия растеж. Вместо това Комитетът заяви, че ще продължи да наблюдава условията, „включително информацията, свързана с общественото здраве, както и с глобалното развитие и заглушения инфлационен натиск, и ще използва своите инструменти и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Не беше споменат и темпът на покупки на облигации в бъдеще. Освен това в изявлението не е засегната нито една от конкретните програми, които Фед  изпълнява или е изпълнявал по време на настоящата криза.

 „Епидемията от коронавирус причинява огромни човешки и икономически трудности в САЩ и по света“, се казва в изявлението след заседанието.

„Вирусът и мерките, предприети за опазване на общественото здраве, предизвикват рязък спад в икономическата активност и скок на загубата на работни места. По-слабото търсене и значително по-ниските цени на петрола задържат инфлацията на потребителските цени “, подчертават от Фед, добавяйки: „Прекъсванията на икономическата дейност тук и в чужбина значително повлияха на финансовите условия и на притока на кредити към домакинствата и бизнеса в САЩ“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
5
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Кой ли им купува дълга повече!?
Лихвата по новия дълг трябва да е 20% за да покрие риска.
Празния император с празните очи им свали данъците и ги напука с дълг до нивото на Гърция, за да може Байдън като дойде и няма начин да се бюджетира, защото плащанията само по лихвата ще са непосилни за закъсалата им икономика и ще трябва да се вдигнат данъците двойно. Тогава републиканците ще сочат с пръст и тръбят по всички медии как демократите вдигат данъците на бедния избирател.
А виновника, който разсипа икономиката ще играе голф от инвалидната количка с Алцхаймер, паркинсон и деменция и 25 годишна сръбкиня до него ... Улица Сезам
1
 
7
 
2
преди 4 месеца
Колапс!Хмм.По-точната дума е война,според мен разбирасе.
3
 
6
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Накратко казано, ще печатаме до пълния колапс на долара и финансовата система.

Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август