IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в еврозоната се забавя в началото на третото тримесечие

Бизнесът се сблъсква с по-големи разходи за гориво и персонал

12:35 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в еврозоната се забавя в началото на третото тримесечие според данните на агенция Markit, съобщава tradingeconomics.com.

Единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната беше потвърден на ниво от 54,3  пункта през юли 2018 г. спрямо отчетените 54,9 пункта, отчетени през юни. 

Последното четене на данните показва забавяне на активността в частния сектор, тъй като секторът на услугите показва по-слаби резултати, докато промишлената продукция расте с по-бързо темпо.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се понижава от 55,2 пункта през юни до 54,2 пункта през юли. Това е най-слабото четене на данните през последната година и половина. Новите поръчки нарастват с най-бавно темпо от 18 месеца насам, а бизнес доверието е най-ниското си ниво от ноември 2016 г. насам.

По отношение на заетостта се наблюдава нарастване за 45-ти месец подред, въпреки слабото забавяне. Бизнесът обаче се сблъсква с по-големи разходи за гориво и персонал.

В Германия в сектора на услугите се наблюдава увеличаване на новия бизнес с най-бърз темп от девет месеца насам, но като цяло бизнес оптимизмът се понижава.

IHS Markit Eurozone Composite PMI

Междувременно от отделни данни стана ясно, че активността в сектора на услугите във Великобритания не оправда очакванията на анализаторите. Индексът на мениджърите по поръчките се понижи до 53,5 пункта през юли от достигнатия осеммесечен връх през предходния месец на ниво от 55,1 пункта. За сравнение консенсусната прогноза на пазара беше за резултат от 54,7 пункта. Нарастването на новите поръчки се забавя, а нарастването на заетостта е с най-слабо темпо от август 2016 г. насам в условията на затягане на пазара на труда.

В петък гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни се хвърли обратно в разгорещените дебати около Brexit, заявявайки, че шансът Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка е „неудобно висок“.

Изказването предполага, че председателят на АЦБ изпитва все по-големи опасения, че времето, в което правителството на премиера Тереза Мей може да постигне споразумение, което няма да допусне проблеми за бизнеса, търговията и потребителите, свършва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още