IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в ЕС и еврозоната продължава да се разширява

Секторът в България също се завръща към растеж през ноември, след като производството се сви с 1,2% през октомври

14:49 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се разширява с 1% на месечна база през ноември, показват сезонно изгладените данни на Евростат. За сравнение, коригираните данни за миналия месец сочат ръст от 0,4%, т.е. наблюдава се ускоряване на темпа.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло също се отчита ръст, макар и малко по-слаб – от 0,9%, през ноември спрямо повишение от 0,5% през предишния месец.

На годишна база през ноември и в двата региона продължава да се наблюдава сериозно увеличение на индустриалното производство, въпреки че темповете на ръст леко се забавят в сравнение с октомври. В еврозоната се отчита растеж от 3,2%, а в ЕС – от 3,5%, докато ръстът на годишна база през септември бе съответно от 3,9% и 4,2%.

Данните на Евростат за еврозоната сочат, че почти всички сектори бележат повишение през ноември. При капиталовите стоки ръстът достига 3%, при трайните потребителски стоки – 1,6%, при междинните стоки – 1,1%, а при нетрайните потребителски стоки – 0,1%. Само енергийният сектор остава без промяна.

В ЕС обаче повишение се наблюдава във всички сектори. Производството на капиталовите стоки се увеличава с 2,4%, на трайните потребителски стоки - с 1,4%, на междинните – с 0,9%, енергията – 0,4%, а нетрайните потребителски стоки – с 0,2%.

Най-голямо увеличение се наблюдава в Чехия и Германия (по 3,6%) и Люксембург (3,4%), а най-сериозно е понижението на индустриалното производство в Ирландия (-9,4%), Хърватска (-3,6%) и Унгария (-2,1%).

За България данните на Евростат сочат увеличение от 0,3% след спад от 1,2% през предишния месец.

Увеличението на годишна база в еврозоната се дължи основно на ръстове на производството на капиталови стоки (6,2%) и на междинни и трайни потребителски стоки (по 4,6%). В ЕС показателите са подобни, като там ръстът при капиталовите стоки е от 4,8%, на при междинните – 4,8%, а на трайните потребителски стоки – 4,6%. И в двата региона се отчита спад в производството на енергия – от 3,4% в еврозоната и 2% в ЕС.

На годишна база най-добре се представя индустриалното производство в Словения (9,9%), Румъния (9,3%) и Чехия (8,5%), а спадове отбелязват Ирландия (-10,1%), Холандия (-4,7%), Дания (-2,7%) и Хърватска (-1,6%). В България увеличението е 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още