Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на Китай отчита четвърти пореден месец на растеж през септември

В същото време увеличението на вноса очертава продължаващото възстановяване на световната търговия и стабилизирането на китайския пазар

Износът на Китай отчита четвърти пореден месец на растеж през септември

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай нараства за четвърти пореден месец през септември, като вносът също отчита ръст, което сигнализира за продължаващото възстановяване през изминалия месец на световната търговия и стабилизирането на вътрешния пазар. 

Още по темата

Износът на най-голямата азиатска икономика нараства с 9,9% в доларово изражение през септември спрямо година по-рано, докато вносът отбелязва ръст от 13,2%, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на китайската митническа администрация. На фона на тези стойности търговският излишък на страната достига 37 млрд. долара за месеца.

Икономистите прогнозираха, че износът ще се увеличи с 10%, докато вносът ще нарасне с 0,4 на сто.

Данните показват, че сравнително бързото връщане на производството в Китай на пълни обороти след националните блокади заради коронавируса позволява на страната да се възползва от повторното отваряне на производството и потребителското търсене в други страни. От друга страна, новият ръст в броя на заболелите от COVID-19 в Европа и на други места по света представлява заплаха за пълното възстановяване на Китай, като към тези рискове може да се прибави и геополитическото напрежение със САЩ

Силното представяне на вноса отчасти може да се дължи на запасите, натрупани от технологичната индустрия, преди налагането на американските санкции върху телекомуникационната компания Huawei Technologies Co. В тази връзка покупките от Тайван скачат с 35,8 на сто, докато вносът от Япония и Южна Корея се увеличава съответно с 13,4% и 17,2 на сто.

Вносът на интегрални схеми достига рекордно високо ниво в абсолютно изражение, факт, който „вероятно се дължи както на вътрешното възстановяване, така и на геополитическото напрежение“, смята Томи Сие, икономист в базираната в Сингапур Oversea Chinese Banking Corp. „От една страна това се дължи на голямото търсене на електронни продукти, дължащо се на дистанционната работа. От друга страна, мисля, че компаниите се запасяват, страхувайки се от допълнителни ограничения от страна на САЩ", добавя Сие.

Износът от Китай за САЩ нараства с 20,5% до 44 млрд. долара, а вносът се увеличава с почти 25% до 13,2 млрд. долара, показват митническите данни. Това води до търговски излишък в размер на 30,8 млрд. долара, според изчисленията на Bloomberg.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия предпазливо остави лихвите без промяна