IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катализатор или патерица ще бъде новото северноамериканско търговско споразумение

Ползите не са толкова в това, което носи USMCA, а в това, от което предпазва

15:08 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Новото търговско споразумение с Мексико и Канада няма да донесе икономически бум, но би могло да подкрепи икономиката на САЩ в условията на забавения глобален растеж, тъй като то стимулира някои отрасли и премахва големи източници на несигурност за бизнеса, коментира Wall Street Journal.

Сделката, постигната във вторник, ще носи названието USMCA (United States–Mexico–Canada Agreement) и ще поддържа американската търговия с двата най-големи партньора на страната. Общия обем на търговията на САЩ с Мексико и Канада надхвърли 1 трилион долара до октомври тази година, докато тази с Китай например възлизаше на 470 милиарда долара.

Ползите „не са толкова в това, което носи USMCA, а в това, от което предпазва", заяви Грегъри Дако, икономист от Oxford Economics. Той преценява, че оттеглянето на САЩ от съществуващия търговски пакт, Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), без замяна би намалило брутния вътрешен продукт на САЩ с 0,5% през първата година.

Комисията за международна търговия на САЩ, чийто преглед е необходим за всяка търговска сделка, заяви тази пролет, че новият северноамерикански договор ще има положително, макар и скромно влияние върху растежа, като ще увеличава брутния вътрешен продукт на САЩ с 0,35% и ще добави 176 000 работни места в САЩ през първите шест години след влизането му в сила.

„В общата гигантска американска икономика това са малки промени“, казва Гари Клайд Хуфбауер, старши сътрудник в Института за международна икономика Peterson.

Тръмп превърна предоговарянето на NAFTA - 26-годишен търговски пакт между САЩ и неговите непосредствени съседи - в ключово обещание в кампания си за президентските избори през 2016 г. И заплаши, че ще оттегли САЩ от споразумението, след като встъпи в длъжност.

Премахването на риска от оттегляне чрез създаването на ново споразумение е най-важната стъпка за бизнеса, казват икономистите, особено предвид сегашния фон на бавен глобален икономически растеж, търговското напрежение с Китай и слаби инвестиции от американските компании.

USMCA, която ще замести NAFTA, когато бъде ратифицирана, съдържа разпоредби, насочени към създаване на повече работни места в сектора на производство в САЩ. Споразумението ще увеличи делът на безмитната търговия на части за превозните средства, с произход Северна Америка и също така ще включва правила, налагащи свободния поток на данни между трите държави.

Лорънс Къдлоу, директор на Националния икономически съвет на Белия дом, каза, че сделката „актуализира NAFTA, особено по отношение на някои важни за новата икономика сектори, като правата на интелектуална собственост, финансовите и дигиталните услуги."

Службата на американския търговски представител в едно априлско проучване заяви, че USMCA ще привлече общо 34 милиарда долара инвестиции в автомобилната индустрия на САЩ и ще създаде 76 000 работни места само в този сектор.

От друга страна, през март работен документ на Международния валутен фонд посочи, че USMCA ще генерира незначителни икономически печалби в трите северноамерикански страни. А някои икономисти казват, че новият пакт може да увеличи разходите за стоки и заплати на производителите, което потенциално ще направи автомобилите, произведени от САЩ, по-скъпи и по-малко конкурентни на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още