IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика опроверга очакванията за забавяне през първото тримесечие

Растежът на втората по големина икономика в света се ускорява с 6,4%, докато промишленото производство отчита ръст от 8,5 на сто, а износът се повишава с 14,2%

09:21 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на икономиката на Китай се ускорява с 6,4% през първите три месеца на годината, с което надмина очакванията на анализаторите за ръст от 6,3 на сто, съобщава Ройтерс. 

Оптимистичните данни са подкрепени от ръста при промишленото производство и потребителското търсене, както и от ускорения растеж при продажбите на дребно и инвестициите.

Това дава надежда, че китайската икономика навлиза в процес на възстановяване, който ще намали тревогата на инвеститорите.

Икономическите показатели за март създават впечатлението, че политиката на Пекин за засилване на финансовите стимули, която предприе по-рано тази година, започва да дава резултат.

Въпреки оптимизма анализаторите продължават да твърдят, че е прекалено рано да се говори за устойчив икономически обрат и вероятно е необходима допълнителна държавна подкрепа, за да се запази положителният импулс стабилен.

Много от пазарните експерти очакват възстановяване на втората по големина икономика в света едва през втората половина на 2019 г.

Пекин засили своята политика на финансови стимули от началото на годината с идеята да подкрепи икономическия растеж чрез данъчни облекчения и допълнителни разходи, насочени към инфраструктурни проекти. В същото време китайските банки отпуснаха рекордните 5,8 трлн. юана (865 млрд. долара) през първото тримесечие – сума, която превишава брутния вътрешен продукт на Швейцария.

Икономическият ръст през първите три месеца на годината е подкрепен от рязък скок в промишленото производство от 8,5% през март спрямо година по-рано, надминавайки прогнозите на анализаторите за ръст от 5,9%.

Износът също отбелязва растеж от 14,2% на годишна база през изминалия месец, след сериозното свиване през февруари.

Промишленото производство вероятно ще поддържа стабилен растеж, като анализаторите очакват износът също да продължи да се увеличава.

Експертите предупреждават, че данните за износа от март могат да се дължат по-скоро на сезонни фактори, отколкото на възстановяването на глобалното търсене.

Митата, които САЩ наложиха на китайски стоки, остават в сила, въпреки че двете страни се доближават до търговско споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още