IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода е номиниран за втори мандат като управител на Японската централна банка

Очаква се номинацията да бъде одобрена от двете камари на парламента

10:17 | 16.02.18 г.
<p>
	Харухико Курода, управител на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Японското правителство номинира Харухико Курода за управител на Японската централната банка за още един мандат. Кабинетът гласува и за оставането на един от неговите заместници, който е защитник на паричното облекчаване. Това е знак, че централната банка не бърза да прекрати масивната си програма от стимули, съобщава Ройтерс.

Изборът на ново ръководство на централната банка на Япония идва в деликатно време за страната и глобалните пазари, които бяха разтърсени в последните седмици именно от очакванията централните банки да намалят стимулите за пазарите.

Изборът на Курода за още един петгодишен мандат, след като сегашният му изтече през март, е знак за доверието, което премиерът на Япония Шинцо Абе има по отношение на усилията за изваждане на японската икономика от стагнация. 

За заместник-управител на банката е предложен Масазуми Уакатабе, професор в Waseda University и защитник на агресивното парично облекчаване. Изборът му обаче може да усложни задачата на Курода за бавно, но стабилно излизане от политиката на монетарни стимули. От друга страна това може да прекрати пазарните спекулации за излизане от програмата на стимулите по-рано от очакваното и да улесни реакцията на регулатора при продължаващо засилване на йената, което може да заплаши възстановяването на японската икономика.

Изборът на втори заместник-управител се спира на досегашния изпълнителен директор на банката с ресор парична политика Масайоши Амамия.

Номинациите следва да бъдат одобрени от двете камари на парламента, което е сигурно, тъй като управляващата коалиция на Абе има мнозинство.

Курода е бивш служител на финансовото министерство, бил е и президент на Азиатската банка за развитие. Той застана начело на централната банка преди пет години с обещание да извади третата по големина икономика в света от дефлационната спирала, припомня БТА.

Банката започна да увеличава количествените улеснения преди години, поставяйки си като цел за две години да ускори инфлацията до 2%. През по-голямата част от мандата на Курода обаче нивото на инфлацията в страната е доста под целевото равнище. През януари 2017 г. потребителските цени се повишават за първи път от 13 месеца, макар целта за инфлация от 2% да остава далечна.

Премиерът Абе разчита силно на стратегията на Курода за борба с дефлацията чрез мащабно изкупуване на активи от централната банка, допълва АП. Благодарение на нея Япония постигна осем поредни тримесечия на икономически растеж - най-дългата възходяща поредица от спукването на икономическия балон в страната преди 30 години.

С преназначаването на 73-годишния Курода Абе дава сигнал, че правителството продължава да се придържа към досегашната политика, като същевременно оказва натиск за по-високи възнаграждения в сектори, които не са склонни да харчат повече на фона на намаляването на населението на Япония.

В това отношение паричната политика на Япония контрастира с тази в Европа и в САЩ, където започна постепенно вдигане на водещите лихви.

Така или иначе много анализатори очакват следващата стъпка на Японската централна банка да бъде намаляване и изтегляне на паричните стимули. Настоящото поскъпване на йената може да се окаже ново главоболие за централните банкери, тъй като притесненията са свързани и с ефекта върху експортно-ориентираните компании.

Финансовият министър Таро Асо вече заяви, че ще „реагира подходящо“ на валутните колебания.

В интервю през миналата година Уакатабе каза, че Централната банка на Япония се нуждае от по-строги мерки, за да се справи с инфлацията.

Японската централна банка посочи в прогнозата си за първото тримесечие на годината, че ще продължи със стимулите за пазара толкова дълго, колкото е необходимо до постигане на целта за инфлация от 2%. Според Курода няма условия в момента дори за дискусия за прекратяване на сегашната парична политика.

От централната банка запазват досегашната си прогноза за нарастване на потребителските цени (с изключение на храните) с 1,4% през фискалната 2018 г. и с 1,8% през 2019 г. За фискалната 2019 г. обаче се очаква вече инфлацията да достигне 2%. В доклада на банката се посочва, че средносрочните и дългосрочните инфлационни очаквания се повишават.

„Само защото имаме леко завишени очаквания за инфлацията в дългосрочен план няма никаква необходимост за промяна на целите ни по отношение на държавните облигации“, допълни още Харухико Курода.

В началото на годината Японската централна банка леко намали покупките на държавни облигации, което доведе до спекулации, че институцията ще последва примера на други централни банки за затягане на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още