Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Още над 2,4 млн. американци са подали молби за обезщетение при безработица

Броят на молбите остава висок, тъй като сега щатите обработват исковете на служители в развлекателната сфера, които нямат пряк достъп до федерални обезщетения

Още над 2,4 млн. американци са подали молби за обезщетение при безработица

Снимка: Cristbal Olivares/Bloomberg

Милиони повече американци са подали молби за обезщетение при безработица през миналата седмица. Това говори, че май е поредния месец на влошаващи се условия на пазара на труда.

Броят на молбите за държавна финансова помощ при безработица е нараснал 2,438 милиона през седмицата, приключила на 16-и май, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от Министерството на труда в четвъртък. Данните за предходната седмица обаче бяха коригирани, и според новата информация ръстът на молбите за финансова помощ е бил с 2,687 милиона, а не оповестените по-рано 2,981 милиона.

Докладът за молбите за финансова помощ при безработица показват най-своевременната информация за това колко бързо предприятията възстановяват служителите си при възобновяване на дейността си и за успеха на правителствената програма за защита на заетостта.

Още по темата

Блокадата на страната през март с цел ограничаване разпространението на Covid-19 доведе до най-голямата безработица в страната след Голямата депресия.

„Нито един от щатите не е създал системи за обработване на безпрецедентното количество молби за такъв кратък период от време“, каза Стив Блиц, главен икономист в TS Lombard. „Продължаваме да четем за компании, които съкращават работната си сила и това са компании, които не бяха засегнати веднага от блокадите срещу Covid-19“, добави той.

Исковете, подавани на седмична база, постепенно намаляват, след като достигнаха рекордните 6,867 милиона през седмицата, приключила на 28-и март.

Икономисти смятат, че броят на молбите остава висок, тъй като сега щатите обработват исковете на служители във развлекателната сфера. Обикновено те не отговарят на условията за редовно осигуряващи се за безработица и за да получат федерално обезщетение, свързано с коронавируса и загубата на доходи, първо трябва да подадат заявления за държавни помощи, които да им бъдат отказани.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават