IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още над 2,4 млн. американци са подали молби за обезщетение при безработица

Броят на молбите остава висок, тъй като сега щатите обработват исковете на служители в развлекателната сфера, които нямат пряк достъп до федерални обезщетения

16:56 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Cristbal Olivares/Bloomberg</p>

Снимка: Cristbal Olivares/Bloomberg

Милиони повече американци са подали молби за обезщетение при безработица през миналата седмица. Това говори, че май е поредния месец на влошаващи се условия на пазара на труда.

Броят на молбите за държавна финансова помощ при безработица е нараснал 2,438 милиона през седмицата, приключила на 16-и май, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от Министерството на труда в четвъртък. Данните за предходната седмица обаче бяха коригирани, и според новата информация ръстът на молбите за финансова помощ е бил с 2,687 милиона, а не оповестените по-рано 2,981 милиона.

Докладът за молбите за финансова помощ при безработица показват най-своевременната информация за това колко бързо предприятията възстановяват служителите си при възобновяване на дейността си и за успеха на правителствената програма за защита на заетостта.

Блокадата на страната през март с цел ограничаване разпространението на Covid-19 доведе до най-голямата безработица в страната след Голямата депресия.

„Нито един от щатите не е създал системи за обработване на безпрецедентното количество молби за такъв кратък период от време“, каза Стив Блиц, главен икономист в TS Lombard. „Продължаваме да четем за компании, които съкращават работната си сила и това са компании, които не бяха засегнати веднага от блокадите срещу Covid-19“, добави той.

Исковете, подавани на седмична база, постепенно намаляват, след като достигнаха рекордните 6,867 милиона през седмицата, приключила на 28-и март.

Икономисти смятат, че броят на молбите остава висок, тъй като сега щатите обработват исковете на служители във развлекателната сфера. Обикновено те не отговарят на условията за редовно осигуряващи се за безработица и за да получат федерално обезщетение, свързано с коронавируса и загубата на доходи, първо трябва да подадат заявления за държавни помощи, които да им бъдат отказани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още