IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Франция е в невиждан от години бум

Почти всички нови работни места през последното тримесечие са в сектора на услугите

19:01 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опашка пред щанда на Pole Emploi (Националната агенция по заетостта) в рамките на изложение за младите предприемачи в Париж, Франция, 7 февруари 2018. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред щанда на Pole Emploi (Националната агенция по заетостта) в рамките на изложение за младите предприемачи в Париж, Франция, 7 февруари 2018. Снимка: Ройтерс

Заетостта във Франция нараства с най-бързи темпове от началото на финансовата криза преди десет години насам в резултат на икономическия бум.

През 2017 г. в страната са били създадени 253 500 работни места, става ясно от представените във вторник данни на статистическата служба Insee. Това е най-силният растеж от 2007 г. насам, преди рецесията във Франция през 2008-2009 г. да унищожи стотици хиляди работни места. Увеличението на година база е с 1,3 на сто спрямо създадените през 2016 г. 234 500 работни места, предава Ройтерс.

Френската икономика e добавила около 53 000 работни места в частния сектор през последните три месеца на 2017 г. на фона на ниските лихвени проценти, глобалното икономическо възстановяване и високото доверие на бизнеса. Това представлява ръст от 0,3 на сто спрямо нивото от предното тримесечие, а във Франция вече има само един милион души без работа.

Въпреки че създаването на работните места се ускорява, безработицата не спадна под 9% в продължение на шест години, като много работодатели заявяват, че не могат да намерят служители с уменията, от които се нуждаят. Секторите на производството, инженеринга и IT са сред най-тежко засегнатите от недостигa на работна ръка.

Разбивката на тримесечните данни за последните три месеца на годината показва, че почти всички нови работни места са в сектора на услугите. Въпреки това индустриалният сектор за малко да отчете първо запазване на работни места, откакто се водят данни по този показател от 2011 г., като загуби само 400 работни места. Междувременно строителният сектор добави 4900 работни места.

И докато Франция се възползва от ниските лихвени проценти и глобалното възстановяване, компаниите също реагираха на по-благоприятния бизнес климат при президента Еманюел Макрон, като увеличиха наемането и инвестициите си.

Първият мащабен ход на Макрон като президент беше да даде на компаниите по-голяма свобода да определят условия на труда. Той възнамерява също така да организира широка реформа в образованието, чиракуването и обезщетенията за безработица през следващите месеци.

Бившият инвестиционен банкер също така иска да превърне Франция в „стартъп нация", като установи плоска 30-процентна данъчна ставка върху всички капиталови доходи и също така предлага застраховки за безработица за хората, които напускат работа, за да основат собствена компания.

Междувременно втората по големина икономика в еврозоната се възстановява: брутният вътрешен продукт за миналата година нарасна с 1,9%, най-силният растеж от 2011 г., подхранван от ниските лихвени проценти и възстановяването на глобалната икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още