IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ растат въпреки забавянето в ръста на доходите

Заради сътресенията на фондовите пазари пък намалява богатството на домакинствата в САЩ

15:48 | 29.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ се повишават за седми пореден месец през септември, но доходите растат с най-бавен темп от повече от година, което е сигнал за забавяне на темпа на разходите в бъдеще, съобщава Ройтерс.

Според актуалните данни, публикувани в понеделник, потребителските разходи, които представляват над две трети от икономическата активност на САЩ, са нараснали на месечна база с 0,4% през изминалия месец, тъй като домакинствата са купували повече моторни превозни средства и са похарчили повече пари за здравеопазване.

Данните за август бяха ревизирани във възходяща посока от 0,3% до 0,5% на месечна база.

Повишаването на потребителските разходи през септември съвпада с консенсусната прогноза на анализаторите. При коригирани спрямо инфлацията обаче потребителските разходи растат с 0,5%.

Щатската икономика отчете растеж от 3,5% през третото тримесечие на годишна база, което е забавяне спрямо предишния темп от 4,2%, отчетен за периода април-юни.

Малко вероятно е обаче инерцията да бъде поддържана, тъй като доходите растат с едва 0,2% на месечна база през септември – най-слабият темп от юни 2017 г., след като през август беше регистриран ръст от 0,4%.

Спестяванията на населението също се свиват през миналия месец до 975,7 млрд. долара, достигайки най-ниското си ниво от декември 2017 г. За сравнение, през август спестяванията достигнаха 1 трлн. долара. Намаляването на приходите и спестяванията се случва на фона на сигнали, че ефектът от данъчните облекчения, въведени от администрацията на Тръмп на стойност 1,5 трлн. долара, е достигнал своя пик. Заради сътресенията на фондовите пазари пък е намаляло богатството на домакинствата в САЩ, където голяма част от населението инвестира на капиталовия пазар.

На този фон цените продължават да нарастват стабилно през септември. Индексът на разходите за лично потребление (с изключение на променливите хранителни и енергийни компоненти) се повишава с 0,2% на месечна база и с 2% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 5 години
индикатора аз намаляване на спестяванията(в корелация със задлъжнялостта на домакинствата) е положителен индикатор. Това е целта, както и при фирмите. Инвестициите, потреблението, предприемаческата активност стават за сметка на спестяванията(а не на кредит).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Потребителските разходи в САЩ растат въпреки забавянето в ръста на доходитеТ.е., новото Преразпределяне на богатствата / чети Криза / наближава.Еха! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още