IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Германия би всичките си рекорди

Ръстът на новите поръчки за износ дори забави доставките

12:30 | 02.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производственият сектор в Германия завърши с изключително добро представяне 2017 г., става ясно от последните данни за индекса PMI за производствената активност в страната, обявени от анализаторската компания IHS Markit.

Ръстът на производството достига ниво, което не е наблюдавано от 2011 г., като то е подкрепено от най-бързо нарастващите нови поръчки за износ, регистрирани някога в 22-годишната история на проучването. В същото време обаче това води до забавяне на доставките.

Индексът за производствената активност PMI се покачи до най-високото си ниво от 63,3 пункта през декември. За сравнение, предишният рекорд беше отчетен през февруари 2011 г. - 62,7 пункта. Производството на стоки нараства рязко в края на годината, като темпът на растеж се ускорява за втори пореден месец и е най-големият за последните седем години.

Най-много нови поръчки за износ немските производители получават от Азия и САЩ, следвани от европейските държави. Разширяването на производствения сектор в най-голямата икономика в Европа се отразява и в повишаване на нивото на заетост в страната, като броят на работните места в заводите се покачва.

През декември се възстановява и доверието на представителите на производствения сектор в очакванията за бъдещ растеж, става ясно още от проучването.

„2017 г. е рекордна за немския производствен сектор, като индексът, измерващ производствената активност достига най-високите си стойности за всички времена благодарение на подобряването на условията за бизнес“, коментира главният икономист на IHS Markit Фил Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 41 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Това, че няма правителство не значи, че няма власти. Всички институции в държавата си работят нормално и бизнесът е спокоен. В страни като Германия нещата са предвидими и няма опасност от драстична промяна на икономическата политика с всяка нова партия която се докопа до властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още