Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в Германия записаха безпрецедентен ръст

През миналия месец се е запазила тенденцията основен двигател на растежа да е енергията

Производствените цени в Германия записаха безпрецедентен ръст

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на производствените цени в Германия е достигнал рекорден връх през миналия месец в размер на 33,5% на годишна база, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в петък.

Още по темата
Това е било най-голямото годишно увеличение, отчитано в историята. За сравнение - през март то е било в размер на 30,9%, а през януари - 25,9%. На месечна база показателят се е повишил с 2,8%, като резултатът включва и "последиците, произтичащи от атаката на Русия срещу Украйна", посочват от Destatis.

И през миналия месец се е запазила тенденцията основен двигател на растежа да са енергоизточниците, които са станали с 87,3% по-скъпи на годишна и с 2,5% на месечна база. Най-голям принос за тези движения е имал природният газ, отбелязал годишен ценови ръст от 154,8%. Електроцентралите е трябвало да плащат с четири пъти повече спрямо година по-рано (+307,0%)

В същото време електроенергията е била с 87,7 на сто по-скъпа на годишна база.

Цената на продуктите от минерални масла са нараснали с 53,9% спрямо април 2021 г., но са намалели с 4,6% на месечна база.

Значително покачване на цените е отчетено и в междинните стоки, особено що се отнася до металите, торовете, готовите фуражи за животни в селското стопанство и други.

Като група, междинните стоки са станали с 26,0% по-скъпи спрямо април миналата година, докато спрямо март 2022 г. цената им се е покачила с 4,1 на сто. Най-голям принос за резултата са имали металите (+43,3% на годишна база), металната стомана и феросплавите (+59,8%), цветните метали (+32,8%) и други.

Особено голямо е било поскъпването на торовете и азотните съединения, чиито цени са станали с над двойно по-високи, записвайки ръст от 111,7 на сто.

Още по темата

Цената на нетрайните потребителски стоки се е покачила с 13,2% на годишна база и с близо 4 на сто на месечна, а храните са станали със 17,3% по-скъпи за година. Цената на маслото се е покачила с над 70% на годишна база, а суровите растителни масла също са отбелязали подобен ръст.

Цената на капиталовите стоки е нараснала с 6,7 на сто, което е било най-голямото годишно увеличение от октомври 1975 г., когато е било 6,8%, става ясно още от данните на статистическата служба.

По статията работи: Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това е само Начало.Бумерангът след като се "върне" тогава Ханс може би ще разбере; "На чужд гроб крокодилски сълзи как се пролива "

Още от Новини
Панета: Всяко повишение над нулата на лихвите ще зависи от данните