IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия надминава прогнозите за ръста

Износът от най-голямата икономика в Европа се повишава с 8,2%

11:00 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в Германия нараства с 3,4% през ноември 2017 г. спрямо октомври, като надминава прогнозите за ръст от 1,8%, съобщава Trading Economics. Това е най-голямото увеличаване на промишленото производство от септември 2009 г.

На годишна база скокът стига 5,6%. Производството на капиталови стоки нараства с 5,7%, на потребителски стоки - с 3,6%, и на междинни стоки - с 3%. Освен това строителната активност се повишава с 1,5%.

В момента в най-голямата икономика в Европа се наблюдава истински бум на фона на най-добрите макроикономически данни в цялата еврозона за последните двадесет години благодарение на засилването на търсенето в световен мащаб, обобщава агенция Ройтерс. 

Германският търговски излишък се увеличава до 23,7 млрд. евро през ноември. За сравнение, година по-рано е бил 22 млрд. евро. Докато износът нараства с 8,2% за година до 116,5 млрд. евро, то вносът отчита скок от 8,3% до 92,8 млрд. евро.

През ноември износът към ЕС нараства с 8% до 67,9 млрд. евро, а продажбите извън съюза растат с 8,4% до 48,5 млрд. евро.

В същото време инфлацията в региона остава ниска и под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% отчасти заради бавния ръст на заплатите. Именно с тази тема Германия ще бъде в центъра на вниманието през седмицата, тъй като синдикатът IG Metall ще се срещне с работодатели за преговори за увеличаване на заплатите с 6% и по-голяма гъвкавост на работното време за 3,9 млн. металурзи и инженери в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още