Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Великобритания отчита мрачен рекорд в съкращенията на работни места

Броят на съкратените работни места в страната нараства със 114 хил. в периода юни-август, отчитайки най-високата си стойност от 1995 г. насам

Великобритания отчита мрачен рекорд в съкращенията на работни места

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на съкратените работни места във Великобритания достига най-високото си ниво за последните 25 години в периода юни-август въпреки премахнатите ограничителни мерки, свързани с коронавируса, което поражда безпокойство сред икономистите, че най-лошото за британския пазар на труда тепърва предстои, съобщава Bloomberg.

Броят на съкратените работни места нараства със 114 хил. през разглежданите три месеца, отчитайки най-високата стойност от 1995 г. насам, съобщава във вторник националното статистическо бюро на страната.  

Междувременно заетостта се свива със 153 хил., като нивото на безработица нараства до 4,5%, регистрирайки най-високата си стойност от 2017 г. насам. 

Данните показват, че икономическото възстановяване на страната се забавя драстично през август. Наложените нови ограничителни мерки срещу коронавируса предвещават допълнителни икономически сътресения през зимата и болезнен скок на безработицата.

В комбинация с перспективата за провал в преговорите с Европейския съюз (ЕС) за единния пазар, натискът върху британското правителство и Английската централна банка (АЦБ) се засилва, като обществеността очаква от тях да увеличат усилията си в подкрепа на икономиката.

Очаква се субсидиите за работодателите, засегнати от пандемията, да приключат този месец, което ще изложи на риск още работници.

Малцина анализатори смятат, че ще бъдат избегнати масови съкращения на работни места, като някои прогнозират, че безработицата може да надхвърли 3 милиона души - ниво, което не е наблюдавано от 80-те години на миналия век.

Безработните в страната достигат 1,52 млн. души в периода юни-август, като данните са предхождани от ръста през предходния тримесечен период от 138 хил. души, най-големия скок от времето на финансовата криза през 2008-9 година.

Усилията на британския финансов министър Риши Сунак да задържи британците на работа са закъснели според мнозина. Компании от различни индустрии обявиха съкращения на хиляди позиции през последните седмици.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия предпазливо остави лихвите без промяна