IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията при безработица в САЩ отчетоха неочакван спад

Това са най-ниските нива от октомври 1969 г.

16:20 | 11.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заявленията при безработица в САЩ неочаквано отчетоха спад, достигайки най-ниските си нива от октомври 1969 г. заради затегнатия пазар на труда, съобщава Bloomberg.

Броят на заявленията при безработица е намалял до 196 хил. през седмицата, приключила на 6 април. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за увеличение на заявленията до 211 хил. спрямо 204 хил., регистрирани през предходната седмица.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-точен показател за пазара на труда, тъй като се намалява волатилността от седмица до седмица, се понижи до 207 хил. Това е най-ниската стойност от декември 1969 г.

Четвъртият подред спад в броя на заявленията показва, че пазарът на труда остава силно затегнат, тъй като за работодателите продължава да е трудно да привличат и наемат работници в условията на ниска безработица.

Пазарът на труда е основният стълб, който подкрепя икономиката, която изглежда е загубила инерция през първото тримесечие, допълва Ройтерс. Сред факторите, които оказват негативни влияние на американската икономика в момента, са търговската война между САЩ и Китай, отслабналото търсене в световен мащаб и изчерпването на ефекта от данъчни стимули.

През март броят на новосъздадените работни места извън земеделието се увеличи със 196 хил., което е доста над необходимите около 100 хил., за да се отговори на нарастването на населението в трудоспособна възраст.

Безработицата е на ниво от 3,8% - много близо до прогнозата на Федералния резерв от 3,7% за края на 2019 г.

Междувременно от други данни в четвъртък стана ясно, че цените на производител, изключвайки храната и енергията, са се повишили с 0,3% през март спрямо месец по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за повишение с 0,2%. На годишна база базовият индекс на цените на производител оправда очакванията за забавяне до 2,4% спрямо регистрираните 2,5% през февруари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още