IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba разширява присъствието си в доставките на храна по домовете

Гигантът в електронната търговия придобива останалите акции в платформата Ele.me

16:41 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding съобщи, че ще придобие оставащите акции в платформата за достави на храна Ele.me на фона на конкуренцията с Tencent Holdings за клиенти извън интернет, предава Ройтерс.

Alibaba и филиалът ѝ Ant Small & Micro Financial Services Group до момента притежаваха близо 43% от Ele.me, а последната сделка ще оцени стартъп компанията на 9,5 млрд. долара, съобщи Alibaba в комюнике.

Ele.me, чието име в приблизителен превод означава „Гладни?“, е част от бързо растящия и конкурентен пазар на електронната търговия в Китай, стимулиран от потребителите, които искат да използват смартфоните си, за да купуват разнообразни продукти – от хранителни стоки до билети за кино.

През август Ele.me купи големия конкурент Baidu Deliveries от Baidu. Последната придобивка разширява империята с доставки на храна на компанията за електронна търговия, която включва също платформата Koubei, на фона на конкуренцията с Meituan Dianping, подкрепяна от Tencent Holdings.

Alibaba и Meituan инвестират усилено в услуги извън интернет, включително доставки, мобилни плащания и магазини без служители, за да достигнат до по-широк кръг от потребители в момент, когато електронната търговия в Китай проявява признаци на забавяне.

Ele.me ще продължи да оперира под собствения си бранд след придобивката, но ще комбинира някои функционалности с Koubei, съобщи Alibaba. В рамките на сделката Alibaba ще назначи вицепрезидента си Уан Лей за главен изпълнителен директор на Ele.me, докато настоящият главен изпълнителен директор и основател на Ele.me ще стане председател и специален съветник на Alibaba за новите стратегии в търговията на дребно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още