IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциация се обяви против изискването за книжка за управление на е-тротинетка

Българската асоциация за електромобилност се противопостави на част от изявленията на министър Младен Маринов

16:36 | 24.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) не е съгласна с част от твърденията на министъра на вътрешните работи Младен Маринов за предстоящото въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в България, става ясно от съобщение до медиите.

Според асоциацията някои от твърденията, направени на Парламентарния контрол в петък, не съответстват на проекта за изменение на Закона за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане. Сред тях са необходимостта от каска и свидетелството за управление. От БАЕМ посочват, че това би могло да забави значително навлизането на електрическите тротинетки на пазара в ролята им на екологичен, безопасен и удобен начин за придвижване в града.

БАЕМ твърди, че изискването за наличието на книжка за управление на е-скутер представлява бюрократична процедура, която усложнява целия този процес и няма да допринесе за повишаване безопасността на участниците в движението. Ето защо от асоциацията настояват преди изискването да бъде прието, то да бъде добре обосновано от властите.

Във връзка с изискването за задължително използване на каска при карането на електрическа тротинетка БАЕМ коментира, че съществуват проучвания, които доказват, че шофьорите са много по-непредпазливи към велосипедистите с каски, което засилва риска от произшествия по пътищата. Предложението на асоциацията е водачите да използват каски, но това да се случва само по тяхно желание.

Същевременно БАЕМ и няколко други институции са започнали работа по създаването на специални упътвания и курсове за безопасност.

Представителите на асоциацията не са съгласни с изказването на Маринов, че до приемането на новите правила, в сила ще са съществуващите в момента, а хората, каращи е-скутери ще бъдат глобявани.

„Обръщаме внимание, че голяма част от водачите на електрически тротинетки са активни шофьори, т.е. по-големият брой тротинетки означава по-малко коли по пътищата. А именно автомобилите отнемат стотици животи годишно само в България и представляват реална опасност за безопасността на участниците в движението”, казва Владислав Стоицов, председател на Управителния съвет на БАЕМ.

„По-малко коли означава по-безопасни улици, което е и целта на МВР. Без да споменаваме всички останали предимства на електрическите тротинетки - нулеви емисии на вредни газове, бързина, удобство и по-голяма градска мобилност”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
KMETA
преди 4 години
А знаете ли по чехли колко е опасно ако се крачи с повече от 5 км/ч ?Ако се спънев и паднев на главата си - затова задължително каска !!!Ако на завоя неяма видимост и те отнесат - затова задължително жълта жилетка !!!Ами ако ритнеш някого по кокалчето без да искаш - затова задължителна гражданска отговорност !!!И въобще как така без книжка, тия от кат кого ще глобяват !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Ако има книжка, това значи, че са приравнени на коли и не виждам кое ме спира да карам в средата на пътя, както останалите МПС-та. За мен тротинетките работа на оживени пътища нямат. Аз карам повече по тротоара, това не е колело и не може да вдигне повече от 25км/ч, масовите, има разни за по 4-5к лв, които вдигат повече, но ме съмнява много хора да имат такива. Да не говорим, че нагорнище скоростта спада здраво. Как ще карам по байр с 12-15км/ч и колите ще летят покрай мен с 80? Да ги приравняват на колелетата и това е, а тия които са над 50 км/ч - към М категория, защото те най-вероятно ще карат по пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
незабравяй и гражданска, попе! ... и светлоотразителна жилетка и задълже резервна гума ! и парцел в Орландовци подготвен, че да не ги мислим и тия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
martito
преди 4 години
Глупости. Задължително книжка. След като тия искат да се правят на състезатели, да се бутат между колите, да правят безумни изпреварвания, да карат и по тротоари - задължително шофьорски курс и изпит, за да знаят правилата за движение поне.А това, че шофьорите не пазели хора с каски - простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още