IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън подготвя нов удар по технологичните гиганти

Очаква се президентът да подпише нова заповед, свързана с борбата с антиконкурентните практики в няколко сектора

20:10 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tom Brenner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tom Brenner/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън ще подпише днес нова изпълнителна заповед, целяща спиране на антиконкурентните практики сред големите технологични компании и в други сектори, пише CNBC.

Заповедта, която включва 72 действия и препоръки, включащи дузина федерални агенции, цели промяна в разбиранията, свързани с корпоративната консолидация и антитръстовите закони.

Тези мащабни цели и инициативи според документ, разгледан от CNBC, включват:

  • Намаляване на цените на лекарствата, отпускани с рецепта, и подкрепа на усилията на държавата за внос на по-чисти лекарства от Канада;
  • Разрешаване продажбата на слухови апарати без рецепта;
  • Призоваване на Федералната търговска комисия да „оспори предишни лоши сливания“, допускани от предходните администрации;
  • Насърчаване на Федералната търговска комисия да възстанови правилата за „мрежовата неутралност“, които бяха премахнати от администрацията на Доналд Тръмп;
  • Призоваване на Федералната търговска комисия да блокира ексклузивни сделки между наемодатели  и доставчици на широколентов интернет;
  • Създаване на „Съвет за конкуренцията към Белия дом“, който да води федералните действия срещу нарастващата икономическа мощ на големите корпорации.

„Двигателят зад тази заповед е свързан с това къде реално можем да насърчим по-голяма конкуренция“, коментира главният икономически съветник на Белия дом Брайън Дийз в ексклузивно интервю за медията.

Чрез действията си, насочени към технологичните гиганти, заповедта на Байдън цели да докаже, че най-големите компании в сектора злоупотребяват с властта си, за да пречат на по-малките конкуренти.

Заповедта ще призове регулаторите да направят реформи, включително да засилят контрола си над технологичните сливания и придобивания и да обърнат повече внимание на ходове като „убийствените придобивания“, при които фирми придобиват по-малки такива, за да ги премахнат от пазара.

По думите на Дийз по-големият контрол над технологичните гиганти е довел до спад в иновациите.

Тези платформи „създадоха значителни проблеми“, посочва Дийз. Става дума за „проблеми за потребителите що се отнася до поверителността и сигурността“, но и „проблеми за малкия бизнес и навлизането му на пазари“, допълва той.

Изпълнителната заповед „не се отнася просто до монополите“, твърди Дийз, а „по-скоро до консолидацията и липсата на конкуренция, когато има ограничен брой играчи на пазара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още