IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на основателя на WeWork се топи преди планираното IPO

40-годишният Адам Нюман трябва да се задоволи с по-скромно богатство по пътя към първичното публично предлагане на компанията му

22:46 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Адам Нюман беше напът да се превърне в един от най-богатите предприемачи в света.

Тази година, над десет години след създаването на WeWork, компанията за споделени офиси планираше да стане публична, като според някои банкери оценката й като листната на борсата компания скоро може да достигне 65 млрд. долара. Това щеше да оцени дела от 22% на Нюман в недоходоносния бизнес на 14 млрд. долара, поне на хартия, и да го изстреля в редиците на 150-те най-богати хора в света.

Но 40-годишният Нюман ще трябва да се задоволи с по-скромно богатство на фона на сътресенията по пътя към първичното публично предлагане на компанията му. Перспективите пред IPO-то се влошиха още повече след разкриването на необичайни финансови отношения между Нюман и компанията, включително лични заеми, наеми на имоти и продажби на акции.

Внесени пред регулаторните органи документи показват, че ранни инвеститори като Fidelity Investments са намалили оценката си за компанията-майка We Co. на 18,3 млрд. долара през март, доста преди Wall Street да започне да понижава собствените си очаквания за IPO-то. Сега прогнозираната оценка е 15 млрд. долара, разкриват запознати източници. Това би оценило дела на Нюман на около 3 млрд. долара – недостатъчно, за да попадне в Индекса на милиардерите на Bloomberg, включващ 500 души.

От основаването си до момента We Co. е набрала над 12 млрд. долара и е отворила локации в над 100 града. Компанията, която преди беше известна като WeWork Co., купи името от Нюман и съоснователя си Мигел Маккелви за 5,9 млн. долара – едно от редицата споразумения, които са били обект на внимателно проучване през годините.

Нюман е критикуван и за това, че заема пари от компанията, отдава под наем притежавани от него имоти на компанията и продава пакети с акции преди планираното IPO.

Според проспекта WeWork наема площи в четири сгради, притежавани от Нюман. Тя е подписала договори за наем за три от тях в деня, в който той е получил дела си, и се е ангажирала да остане наемател в тях през следващата година.

Подобни разкрития, наред със загубите за милиарди долари, които компанията натрупа през последните години, увеличават притесненията на инвеститорите, които вече са разтревожени от колебливия дебют на компании от Силициевата долина като Uber Technologies.

WeWork планира големи промени в управлението си, за да успокои подобни притеснения, разкриват запознати източници. Тя вече предприема някои стъпки като добавяне на жени в борда на директорите си. Компанията и най-големият й поддръжник SoftBank обсъждат и дали да не отложат IPO-то, съобщават източниците.

Нюман обаче не изпитва недостиг на пари в брой. Той вече е обещал част от акциите си, за да си осигури кредитна линия от 500 млн. долара от клонове на UBS Group, JPMorgan Chase & Co. и Credit Suisse, стана ясно от проспекта от миналия месец. Около 380 млн. долара от тази сума беше дължима към края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още