IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото срещу наследника на Samsung започва в петък

Той е обвинен в даването на подкуп с цел получаване на услуга

14:30 | 24.10.19 г.
<p>
	Лий Дзие Юн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лий Дзие Юн. Снимка: Архив Ройтерс

Делото за даване на подкуп, в което е въвлечен наследникът на южнокорейската компания Samsung Group, ще започне този петък, след като върховният съд в страната по-рано тази година реши, че случаят трябва да бъде разгледан на по-ниска инстанция. Това увеличава възможността за налагането на по-сериозно наказание, предава Ройтерс.

Върховният съд отмени част от осъдителната присъда за даване на подкуп срещу фактическия лидер на Samsung Лий Дзие Юн, който получи две години и половина условна присъда за това, че е поискал услуга от бившия южнокорейски президент Пак Кън-хе.

Съдът заяви, че тълкуването на Върховния съд в Сеул за това какво представляват подкупите от Samsung към Пак е било твърде тясно.

"Върховният съд в Сеул е малко вероятно да вземе решение тази година, защото прокурорите и адвокатите му се борят по-сериозно в този рунд“, коментира Джун Джи-хюн, адвокат, който не е пряко ангажиран със случая.

51-годишният Лий се очаква да се появи на изслушване в петък.

Случаят на Лий е свързан с въпроса дали три коня, дарени от Samsung Group, могат да се сметнат за подкуп, който е имал за цел да спечели подкрепата на Пак за плана за наследяването на конгломерата. Конете са били дадени на дъщерята на близък до Пак човек, който се занимава професионално с езда.

Върховният съд заяви, че апелативният съд е сгрешил, като не е признал конете за подкуп, даден от Samsung за получаването на услуга, а това повишава възможността Лий да се върне в затвора.

Лий, който е заместник-председател на Samsung Electronics, вече прекара година зад решетките, но миналата година беше освободен, след като апелативният съд намали петгодишната му присъда за лишаване от свобода на три години.

Samsung отказва официално да коментира въпроса.

"Надяваме се скоро да видим края на тази несигурност“, коментира източник от компанията, който е поискал да остане анонимен.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още