IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google дава 1 млрд. долара за таланти, които да ѝ помогнат в битката с Apple

Сделката между Google и HTC е официално финализирана

14:02 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google официално приключи сделката с HTC за 1,1 млрд. долара, добавяйки над 2 хил. специалисти в сферата на смартфоните в Тайван, които да помогнат на интернет гиганта да се бори с Apple на изключително конкурентния пазар на премиум смартфони, пише Bloomberg.

Сделката ще помогне на Google да навлезе по-сериозно в създаването на собствен потребителски хардуер и специални за целта чипове, подобно на Apple. Най-скорошното устройство на Google – Pixel, разполага с нов графичен процесор за подобряване на камерата на устройството.

Директорът на Google по хардуера Рик Остърло залага на сделката с HTC и на дизайнери, които да помогнат на Google да контролира по-голямата част от дизайна и производството на нейните продукти, включително да работи по-тясно с поддоставчиците. Преди това Google се фокусираше върху софтуера и позволяваше на производители като Samsung Electronics и HTC да се справят с хардуерната част. Модерните телефони обаче включват функции като добавена реалност и базирани на изкуствения интелект услуги, които изискват интеграцията на софтуер и хардуер.

"Нашето намерение е да инвестираме в това в дългосрочен план. Ще видите значителен ръст в инвестициите ни“, коментира директорът.

Далеч по-голяма стъпка ще бъде създаването на собствена „система на чип“ - основният процесор вътре в смартфоните, който Apple в момента интегрира в своите устройства. Qualcomm предлага редица такива чипове за производителите на телефони с Android, а Остърло твърди, че Google ще продължи да работи с поддоставчика в обозримо бъдеще.

И все пак, залагайки на повече свои продукти, Google може да намали задачите, които поверява на поддоставчиците си. Apple пусна първия си подобен чип през 2010 г. и добави специални чипове за разчитане на пръстови отпечатъци и данни за разплащания, за следене на движения и за работата на редица алгоритми с изкуствен интелект на мобилните устройства.

Продажбите на Google Pixel са само малка част от тези на Apple, но фактът, че производителят на смартфони иска сам да създава компонентите си е лоша новина за поддоставчиците му.  

Още технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още