IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще плати 1 млрд. евро в рамките на споразумение с Франция

Сумата е по разследване за финансова измама, започнало преди четири години

09:21 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google се споразумя да плати близо 1 млрд. евро (1,10 млрд. долара) на френските власти, за да сключи споразумение с тях по повод разследване за финансова измама, започнало преди четири години. Новата сделка може да създаде правен прецедент за други големи технологични компании, които също оперират в страната, предава Ройтерс.

Френските разследващи власти искаха да установят дали Google, чиято европейска централа е базирана в Дъблин, не е платила задълженията си към държавата, като е избегнала да декларира част от дейностите си в страната.

Споразумението включва глоба от 500 млн. евро и допълнителни такси в размер на 465 млн. евро, посочи Google в изявлението си.

Google, част от Alphabet, плаща ниски данъци в повечето европейски страни, защото отчита почти всичките си продажби в Ирландия. Това е възможно благодарение на дупка в международното данъчно право, но зависи от екипа в Дъблин, който обработва всички договори за продажби.

“(Споразумението позволява) сключване на споразумение за всички тези изминали въпроси”, коментира по време на едно от изслушванията в съда в Париж Антонин Леви, един от адвокатите на Google.

Комбинираното данъчно плащане е под сумата от 1,6 млрд. евро, която финансовото министерство търсеше от Google, след като офисите на компанията в Париж станаха обект на внимание през 2016 г. По това време министерството изключи възможността за подобно уреждане на случая.

Министърът на бюджета Жералд Дармаден коментира пред вестник Le Figaro, че споразумението ще създаде правен прецеден и допълни, че преговорите с няколко други компании, големи и малки, продължават. Той не уточни с кои точно.

Европейските страни се борят, за да генерират печалба от данъците на мултинационалните технологични компании, които попадат под тяхната юрисдикция.

Франция прие дигитален данък, който покрива страните членки на Европейския съюз, но той беше остро критикуван от Ирландия, Дания, Швеция и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още