IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин създава парк за развитие на изкуствен интелект

Над 2 млрд. долара ще бъдат вложени в начинанието

21:23 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пекин планира да изгради парк за развитие на изкуствен интелект на стойност 13,8 млрд. юана (2,12 млрд. долара), обяви информационна агенция Xinhua, цитирана от Ройтерс.

Ходът е свързан с амбициите на Китай да се превърне в световен лидер в изкуствения интелект до 2025 г.

В парка ще се помещават до 400 компании, пише Xinhua, позовавайки се на информация от властите.

Групата за развитие Zhongguancun, която е разработчик на проекта, ще търси партньорства с чуждестранни университети и ще изгради национална лаборатория за изкуствен интелект в областта, пише Xinhua.

Създателите на проекта и представителите на властите в района не са открити веднага за коментар по темата.

Китайският план за бързо развитие на изкуствения интелект идва на фона на обтегнатите отношения между Пекин и САЩ във връзка с приложенията на изкуствения интелект във военните технологии.

Китай има за цел да развие местната индустрия до над 150 млрд. юана до 2020 г. и до 400 млрд. юана до 2025 г., твърдят властите.

На местно ниво Китай разкри серия от планове за подкрепа на талантите, за инвестиции и проучвания на изкуствения интелект, като призовава частни, публични и военни фирми да сътрудничат за постигане на националните цели в развитието на изкуствения интелект.

Тази процъфтяващата индустрия привлече и чуждестранни фирми. Миналия месец Google обяви, че ще създаде базиран в Пекин екип за проучвания на изкуствения интелект, насочвайки се към местните таланти, макар че американската търсачка остава блокирана в Китай.

Новият парк за изкуствен интелект ще се съсредоточи в привличането на компании, които работят върху големи обеми от данни, биометрична идентификация, дълбоко учене и облачни технологии, твърди Xinhua.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още