Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Правителството отпуска средства за електронни учебници

Мярката е част от дейностите за намаляване на тежестта на ученическите раници

Правителството отпуска средства за електронни учебници

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Правителството ще отпусне средства, за да се осигури достъп до електронно четими учебници за всички ученици от I до VII клас, съобщават от правителствената пресслужба след заседанието на Министерския съвет.

Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас, чиято продължителност на ползване е три учебни години.

Според постановление на Министерския съвет от 2016 година учебниците за учениците от I до VII клас са безплатни. Текстовете определят и нормативите за средствата за закупуване на учебниците и учебните помагала, които са част от комплектите. За ученик в първи клас сумата е 56 лева.Тя се увеличава за всеки следващ клас и за учениците в VII клас достига до 136 лева за ученик.

Всяка година тези средства се актуализират с отчетената средногодишна инфлация от НСИ.

Покупката на електронни учебници е мярка в изпълнение на дейностите за намаляване тежестта на ученическите раници и за по-голяма ефективност на образователния процес и повишаване качеството на обучението. Електронните учебници ще имат напълно идентично съдържание с това на одобрения учебник, създаден като печатно издание.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Tesla съди Zoox и бивши свои служители за кражба на корпоративни тайни