Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пробив в сигурността уязви най-голямата база данни в света

Личната информация на над 1 млрд. индийци може да бъде за купена в интернет срещу сумата от 6 евро

Пробив в сигурността уязви най-голямата база данни в света

Снимка: Ройтерс

Личната информация на над един милиард индийци може да бъде купена за малко над 6 евро. Това става ясно от разследване на индийски вестник, цитирано от британското издание Guardian.

Пробивът в сигурността е поредният за системата Aadhaar, управлявана от Службата за уникална идентификация на Индия. Тя е най-голямата база данни в света и в нея се съхраняват снимки, пръстови отпечатъци, сканирания на ретина и друга информация за индийските граждани.

Според разследването на базирания в Чандигарх вестник Tribune в интернет може да се купи и софтуер, който да генерира фалшиви карти за самоличност, като тези, издавани от Aadhaar.

След публикуването на материала от Службата за уникална идентификация заявиха, че изглежда от вестника са имали достъп до ограничена информация чрез търсачка за държавни служители. Оттам допълниха, че към момента няма разпространение на данни за пръстови отпечатъци или сканирания на ретина, а твърденията за пробив в сигурността са неоснователни. 

Още по темата

Според вестник Tribune анонимни лица, комуникиращи през приложението WhatsApp, са плащали сумата от 500 рупии (6,5 евро) за информацията на акаунт, който дава достъп до базата данни Aadhaar. Това включва подробности за името, адреса, телефонния номер, снимката и имейл адреса на даден човек.

В материала се посочва още, че от изданието са успели да си купят код, с който са получили достъп до информацията, както и до софтуера, който позволява отпечатването на фалшивите карти на Aadhaar.

През ноември стана ясно, че над 200 индийски правителствени сайта са публикували имена, адреси и банкови данни на хора в системата на Службата за уникална идентификация. Тогава оттам заявиха, че това е станало неумишлено и всички данни скоро бяха премахнати.

През последните четири години индийски държавни служители обикалят страната и събират имената, снимките, пръстовите отпечатъци и сканирания на ретината от над един милиард души. Според правителството това ще включи в дигиталната икономика огромен брой граждани, позволявайки им директен достъп до социални програми в страната, където 84% от помощите се губят заради посредници, посочва Guardian.

Според критици обаче ползите от Aadhaar са раздути, а подобна мащабна база данни не би могла да бъде напълно защитена.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Uber тества услуга за набиране на служители за краткосрочна работа