IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само два телекома приемат три такси при предсрочно прекратяване на договор

Безалтернативното обвързване на потребителите със срочен договор все още е масова практика в страната

15:11 | 04.12.17 г.
<p>
	С<em>нимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само два от големите мобилни оператори спазват договорката от 2016 година при предсрочно прекратяване на договора клиентът да плаща неустойка от само три месечни такси. Това е установило проучване на Асоциация "Активни потребители".

“Останалите фирми за мобилни услуги и интернет доставчици не се съобразяват с тези условия”, обясни изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов. – Когато човек сключи някакъв срочен договор за една или две години, но да кажем, не е доволен от услугата или променя адреса си, сменя дори и държавата или понякога всичко може да се промени, той не може да прекрати срока, освен ако не плати несъразмерна неустойка, която най-често представлява заплащане на всички такси до края на договора, без обаче от другата страна да се получава услуга".

Анализ на "Активни потребители" на 30 общи условия на най-големите телекомуникационни оператори е установил, че в 70% от тях разтрогването на договора предсрочно е съпроводено с прекомерна и несправедлива неустойка. Нещо повече, много от клаузите, свързани с пресрочно прекратяване, могат да бъдат квалифицирани като неравноправни клаузи по смисъла на чл. 143 от Закона за защита на потребителите, посочиха от асоциацията.

Според експертите в останалата част от проучените общи условия се срещат клаузи с потенциално неравноправен характер, тъй като насочват към уреждане на материята за неустойките в Индивидуалния договор.

От "Активни потребители" са категорични, че това поставя потребителя в неравностойната позиция да не познава предварително условията по договорите и да се информира едва при самото подписване на индивидуалния договор.

“Въпреки че в някои от сключваните индивидуални договори се уговаря справедлива неустойка до три месечни стандартни такси, считаме, че тази практика не следва да се толерира, защото е по-скоро типичен подход за заобикаляне на законовия режим на защита от неравноправни клаузи, твърдят от асоциацията.

Оттам са на мнение, че повечето от анализираните общи условия са необосновано обемни, сложни и трудни за разбиране за средния потребител.

“Наблюдава се използване на твърде казуистична уредба, на много вътрешни препращания или препращания към разпоредби от нормативни актове, непрецизна и непоследователна терминология, вътрешно противоречиви разпоредби, които объркват потребителя относно например: дали дадена разпоредба се отнася до всички договори, защо в частта за неустойките и обезщетенията се фиксират определени изисквания, а после в раздела за правата и задълженията се посочват различни, често по-високи изисквания и т.н. Този подход води до нарушение на общото задължение за предоставяне на информация по ясен и разбираем начин", смятат в "Активни потребители" .

Експертите изчисляват, че едва 30% от общите условия съдържат клаузи, които са израз на добри практики относно възможността за потребителя едностранно и без да посочва причина, да прекрати предсрочно срочен договор, като дължи неустойка, която по смисъла на общите принципи в правото и на добрите нрави е разумна и поносима.

Проучването е направено през септември и октомври. В него са обхванати 21 телекомуникационни компании в България, предоставящи мобилна и фиксирана телефония, кабелна телевизия и интернет - РНТВ ЕООД, БГЛан ООД, „Вирджиния ЕР ЕН” ЕООД, „НЕТ 1” ЕООД, „Пауърнет” ЕООД, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, „Българска телекомуникационна компания” ЕАД (Виваком), „Нетуоркс-България” ЕООД, „Мобител” ЕАД (Мтел), „Мобилтел” ЕАД с търговска марка BLIZOO, „Булсатком” АД, „Теленор България” ЕАД, „ОРЛАНДОНЕТ” ООД, „Телекомуникационна компания Варна” ЕАД, „М САТ КЕЙБЪЛ” ЕАД, „ТЕЛЕКАБЕЛ” АД, „Макс Телеком”, „СКАТ ТВ” ООД, „Кабел Сат-Запад”, „Комнет България Холдинг” ООД, „Телнет” ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още