IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят сами да изградят 5G мрежата си

Причината за това са опасенията, свързани с намеса на Китай, твърдят източници

21:34 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ водят преговори с частни компании за изграждането на сигурна 5G мрежа на фона на притесненията за Китай и киберсигурността, твърдят двама представители на американската администрация, запознати с плановете, пише Bloomberg.

Преговорите са предварителни, като все още не се е стигнало до решения за клювочи въпроси като финансирането и контрола, допълват източниците на информационната агенция, които са пожелали анонимност. Правителството има за цел да вземе решение до края на септември, а самата мрежа да бъде изградена през следващите пет години, коментира един от източниците.

Ако федералното правителство директно участва в изграждането на мрежата, която ще е с търговско ползване, това означава да изостави дългогодишната традиция на лицензи на телекомуникационни фирми за играждането на техни собствени мрежи.

Редица оператори, включително Verizon Communications, вече правят тестове, свързани с играждането на следващото поколение безжични мрежи, известни като 5G. Повечето компании за мобилни телефони си поставят срок през 2020 г. да стартират технологията, която обещава 10 пъти по-високи скорости при трансфера на данни.

Администрацията на Тръмп поддържа контакт с американски, европейски и азиатски компании, но в списъка не влиза нито една китайска фирма, посочва един от източниците.

Инженерите все още се опитват да разберат как да накарат 5G да работи. Дъждът, мъглата и дърветата отдавна са враг на радио вълните. Като се имат предвид относително кратките 5G сигнали и това колко са крехки, телекомуникационните компании ще трябва да конфигурират мрежите си по различен начин.

Американският новинарски уебсайт Axios писа в неделя, като се позова на документи с чувствителна информация, с които разполага, че властите, които отговарят за националната сигурност, обмислят част от мобилната система на страната да бъде погълната от държавата, за да се гарантира защита от Китай. Най-добрият начин за защита от азиатската страна е САЩ да изградят сами мрежата си, а след това да дадат достъп на оператори като AT&T, Verizon и T-Mobile, сочат документите, прегледани от Axios.

Един от източниците обаче посочва, че „поглъщането“, за което пише уебсайтът, не е част от начина, по който мисли администрацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още