Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

САЩ проверяват дали Alibaba Cloud носи риск за националната им сигурност

Правителството продължава да следи внимателно действията на китайските компании

САЩ проверяват дали Alibaba Cloud носи риск за националната им сигурност

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Джо Байдън разглежда облачния бизнес на китайския гигант Alibaba, за да разбере дали той носи риск за националната сигурност на САЩ, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Това се случва в момент, в който правителството засилва контрола си над бизнеса на китайските технологични компании с американски фирми.

Фокусът на проверката е върху това как компанията съхранява данните на американските потребители, включително личната информация и интелектуалната собственост, и дали китайското правителство може да получи достъп до всичко това, допълват източниците. Възможността Пекин да ограничи достъпа на американските потребители до информацията, която съхраняват на облака на Alibaba, също е притеснение, коментира един от източниците.

Американските регулатори могат да изберат да принудят компанията да предприеме мерки за намаляване на рисковете, свързани с облачния бизнес, или да забрани на американците в САЩ и чужбина да използват услугата като цяло.

Министерството на търговията при предходния президент на САЩ Доналд Тръмп имаше опасения за облачния бизнес на Alibaba, но администрацията на Байдън е започнала формална проверка, след като той встъпи в длъжност през януари, коментира един от тримата източници, който е бивш представител на администрацията на Тръмп.

Още по темата

Облачният бизнес на Alibaba в Съединените щати е малък, с годишни приходи под 50 млн. долара, твърди компанията за пазарни проучвания Gartner. Но ако регулаторите решат да блокират трансакциите между американски фирми и Alibaba Cloud, това ще навреди на финансовото представяне на един от най-обещаващите бизнеси на компанията и ще повлияе зле на репутацията на Alibaba.

Говорител на министерството на търговията твърди, че агенцията не коментира „съществуващи или несъществуващи“ прегледи. Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитването за коментар.

Alibaba отказва да коментира. Тя посочи същите опасения за работата си в САЩ в последния си годишен доклад, посочвайки, че американските компании, които имат договори с Alibaba „могат да получат забрана да продължат да правят бизнес с нас, включително да изпълняват задълженията си, включени в споразумения с нашите... облачни услуги“. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Графика на деня: Amazon и Microsoft носят най-големи печалби на инвеститорите за 10 години