IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силициевата долина - съучастник в онлайн цензурата

Фрагментирането на интернет става все по-голямо

08:32 | 27.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страни по целия свят ограничават достъпа на гражданите си до интернет, изграждайки онлайн прегради и фрагментирайки мрежата, което има негативни последици за човешките права, образованието и дори за глобалната икономика, твърди Стефан Тенаси, експерт в сферата на сигурността в Ixia , цитиран от ZDNet.

"По-малко от три десетилетия след падането на Берлинската стена и края на разделението между Изтока и Запада, светът изглежда на прага на извършването на същите грешки отново, само че този път ги прави в киберпространството“, коментира Тенаси.

Експертът, който работи в сферата на киберсигурността от повече от 10 години, посочва, че интернет границите не само промотират разделение, но и влияят върху иновациите, креативността, технологиите и икономиката, като забавят процесите на всяко ниво.

Мерките на Китай за вътрешна регулация на интернет в рамките на т.нар. Great Firewall насърчават тенденцията за интернет цензура и страни като Турция, Египет, Саудитска Арабия и Виетнам последваха примера. Повече от тях имат за цел да поддържат или да създадат собствени инструменти за наблюдение, твърди анализаторът. Други пък използват злонамерен софтуер, за да шпионират активисти, адвокати и журналисти.

Издигането на онлайн границите идва на фона на вече фрагментираната мрежа. Вече има англоговорящ интернет, рускоговорящ интернет, който използва Yandex вместо Google и ВКонтакте като алтернатива на Facebook, както и китайски интернет, където потребителите предпочитат Baidu, Taobao и Weibo, посочва експертът.

"През последните две десетилетия много други страни последваха стъпките на Китай и наложиха рестрикции на онлайн света“, посочва Тенаси. По думите му информационните потоци в интернет са основа за комуникациите. Някои рускоговорящи потребители могат да четат на английски език, а и някои китайци разбират английски, така че могат да разпространяват външна информация, до която достигат.

„Някои може да твърдят, че технологично грамотните хора винаги ще намерят начин да заобиколят цензурата, но е достатъчно рестриктивният режим да блокира определени информационни източници за 95% от населението. Останалите 5% няма да бъдат достатъчни, за да формират критична маса, необходима, за да промени случващото се на политическо ниво“, коментира експертът.

Джилиан Йорк, директор на международната Electronic Frontier Foundation (EFF), базирана в САЩ неправителствена организация, занимаваща се с дигиталните права, посочва, че цензурата и фрагментацията в момента растат в някои страни „отчасти заради компаниите от Силициевата долина“.

"Преди десетилетие нашето най-голямо притеснение беше имплементирането на механизми за филтриране от правителствата, за да се цензурира интернет. Днес това остава проблем, но все повече и повече компании от Силициевата долина са склонни да откликват на заявките на авторитарните правителства“, допълва тя.

Според Йорк през последните няколко месеца EFF е видяла как Snapchat и Medium се съобразяват с правителството на Саудитска Арабия, поведение, което беше „немислимо през предходните години“.

„Интернет цензурата създава неравенство – икономическо неравенство, неравенство на идеите, образователно неравенство и още“, посочва Йорк. Зависи от хората да защитават своите дигитални права, докато „правителствата работят заедно за репресията, затварянето на граници, масовия шпионаж и цензурата“.

Според експерта от Ixia се намираме в инфлексна точка, когато става дума за свободата в интернет.

"Време е сериозно да се замислим за влиянието на масовия шпионаж и цензурата. Ние, хората, трябва да решим какъв интернет искаме да ползват нашите деца“, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
"Според Йорк през последните няколко месеца EFF е видяла как Snapchat и Medium се съобразяват с правителството на Саудитска Арабия, поведение, което беше немислимо през предходните години." - Tака е, няма как. Всички тези фирми гонят печалби и интересите на инвеститорите, реклама, дивиденти. Затова сме готови да жертваме свобода на словото и личните си убеждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 6 години
по средата на третата световна война е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още