IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla получава нов заем, за да развие завода си в Китай

Компанията е взела 1,4 млрд. долара от китайски банки, твърдят източници

13:10 | 23.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla и група от китайски банки са се споразумяли за отпускането на нови 10 млрд. юана (1,4 млрд. долара) под формата на петгодишен заем за завода на компанията в Шанхай, посочват трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

China Construction Bank (CCB), Agricultrural Bank of China (AgBank), Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) и Shanghai Pudong Development Bank (SPDB) са сред банките, които са се съгласили да подкрепят финансово Tesla, твърди един от източниците.

По-рано тази година китайските банки предложиха на Tesla 12-месечен заем в размер на до 3,5 млрд. юана, който трябва да се изплати обратно до 4 март 2020 г., сочат документи на автомобилната компания до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати.

Новият заем отчасти ще се ползва за връщане на предишните 3,5 млрд. юана, твърди единият от източниците. Втори пък посочва, че останалата част ще бъде насочена към завода и към операциите на Tesla в Китай.

Tesla, CCB, AgBank, ICBC и SPDB не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Заводът в Шанхай е първият за компанията извън САЩ и стои в центъра на амбициите ѝ за увеличаване на продажбите на Tesla в най-големия пазар на автомобили в света. Той представлява и възможност да избегне по-високите вносни мита, наложени върху произведени в САЩ коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още