IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok заплаши да се обърне към съда във връзка с новата заповед на Тръмп

Компанията обяви, че е "шокирана" от решението

16:28 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg

TikTok заплаши с юридически действия срещу заповедта, издадена от президента Доналд Тръмп, която забранява на китайското приложение да прави бизнес с американски фирми, пише CNBC.

Приложението е в центъра на ескалиращата технологична война между САЩ и Китай. Вашингтон вече заплаши да забрани TikTok в САЩ заради опасения за националната сигурност.

Властите твърдят, че приложението може да позволява на Пекин да шпионира  американски държавни представители, събира лични данни за потребители, занимава се с корпоративен шпионаж и може да бъде използвано за „кампании за дезинформация“ в полза на китайското правителство.

TikTok отрича обвиненията, а Пекин се противопостави на заповедите, заявявайки, че ще защити законните права и интересите на китайския бизнес.

TikTok обяви, че е „шокирана“ от заповедта.

„Заповедта рискува да подкопае доверието на глобалните компании в ангажимента на САЩ към върховенството на закона, което послужи като магнит за инвестиции и стимулира десетилетия на американски икономически растеж“, посочва в блога си TikTok. Компанията твърди, че това поставя опасен прецедент в концепцията за свободното изразяване и отворените пазари.

TikTok, която е собственост на базирания в Пекин интернет гигант ByteDance, не е единствената китайска компания, срещу която администрацията на Тръмп се е насочила. Друга заповед беше издадена за популярното чат приложение WeChat, което е собственост на Tencent. Властите в САЩ твърдят, че данните, което събира то, могат да послужат на Пекин за достъп до лична информация на американци.

Забраните на TikTok и WeChat ще влязат в сила след 45 дни.

Tencent е по-значима цел от ByteDance, като се има предвид, че WeChat се използва от милиони потребители по света, а компанията притежава или инвестира в редица големи американски компании, в това число Riot Games, Epic Games и Activision Blizzard, чиито акции понижиха стойността си с 1,5% днес преди началото на търговията.

Все още не е ясно дали заповедта ще засегне и други бизнес начинания на Tencent.

TikTok се превърна в световен феномен и е особено популярно приложение сред тинейджърите и младите хора, които го използват, за да споделят кратки видеа.

Въпреки че е китайска, TikTok има главен изпълнителен директор американец, а най-големият ѝ офис е базиран в Лос Анджелис. ByteDance управлява отделна версия на приложението в Китай, наречена Douyin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още