Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Toshiba ще има нов изпълнителен директор от април

Сатоши Цунакава остава в компанията като главен оперативен директор

Toshiba ще има нов изпълнителен директор от април

Снимка: Архив Ройтерс

Нобуаки Куруматани, бивш директор на Sumitomo Mitsui Financial Group, ще стане главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на японския технологичен концерн Toshiba от 1 април. Той  ще отговаря за дългосрочните стратегически решения на компанията, както и за работата с външни страни, предава Ройтерс.

Сегашният изпълнителен директор Сатоши Цунакава, който съблюдаваше опитите на Toshiba да се справи с финансовата си криза, ще стане главен оперативен директор и ще се занимава с ежедневните операции.

Насърчен от своя бизнес с чипове, борещият се с редица проблеми конгломерат прогнозира нетна печалба от 520 млрд. йени (4,9 млрд. долара) за фискалната си година, която завършва през март. Сумата надвишава предходната прогноза за 110 млрд. йени загуба и е значително по-голяма от консенсусната прогноза за 188 млрд. йени печалба.

Ревизираната прогноза е свързана с продажбата на Westinghouse Electric на група от хедж фондове – сделка, която носи и данъчни облекчения на японската фирма.

Още по темата

Връщането към нетната печалба, комбинирано с допълнителните 600 млрд. йени, свързани с еимитирането на нови акции, ще помогне на Toshiba да избегне генерирането на загуба за втора поредна година. Освен това ще ѝ помогне да остане на борсата.

Всичко това пък означава по-малко спешно в продажбата на скъпото звено за чипове, което е вторият по големина производител на NAND чипове в света. Купувачът е консорциум, воден от американската фирма за дялово инвестиране Bain Capital.

Ревизираната прогноза показва, че без звеното за чипове за памет годишната оперативна печалба на компанията ще бъде нула.

Toshiba твърди, че има за цел да завърши продажбата на звеното за чипове в рамките на договорения краен срок – края на март. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Huawei и ZTE могат да влязат в търговското споразумение на САЩ и Китай