Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Годишните резултати на Coca-Cola HBC задминаха очакванията

Подобряващите се икономически условия са подкрепили обема на продажбите и цените, заяви компанията

Годишните резултати на Coca-Cola HBC задминаха очакванията

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola HBC отчете по-високи от очакванията годишни продажби и печалба, тъй като подобряващите се икономически условия подкрепят обема на продажбите и цените, съобщава Ройтерс.

Компанията, която продава напитки на Coca-Cola в 28 страни - основно в Европа, сред които и България, заяви, че очаква подобрението да продължи през тази година заради „допълнителния икономически растеж и здравата инфлация“.

Европа, без Русия, излиза от дефлация до здравословни нива на инфлация, ускорението на която ще ни даде възможности за свързано интелигентно ценообразуване“, заявява главният изпълнителен директор Зоран Богданович пред репортери.

В Русия той очаква инфлацията да остане на ниво между 4% и 6%, като според него това ще доведе до умерени цени, но ще помогне на обема. В Нигерия – друг голям пазар на компанията, се очаква инфлацията да остане около 14-16%.

Въпреки това Coca-Cola HBC прогнозира висок обем продажби на бизнеса си, като Русия и Нигерия ще се върнат към растеж на обема.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3,8% след новината.

През 2017 г. продажбите се увеличават с 4,9% до 6,5 млрд. евро.

Без валутните колебания продажбите нарастват с 5,9%, което е над средносрочната прогноза на компанията за увеличение между 4% и 5%. Обемът се повишава с 2,2%, а в България – с 6%.

Сравнимата печалба преди лихвите и данъците е скочила с 20% до 621 млн. евро, а на акция – с около 27% до 1,23 евро, което е доста над прогнозите на анализаторите.

Богданович, който пое поста през декември, заяви, че има силни планове за продуктови иновации и търговска активност за 2018 г.

Той обаче отказва коментар на въпрос за плана на Coca-Cola да продаде африканските си бутилиращи активи – процес, започнал миналата година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Творба на Банкси за борбата със замърсяването беше продадена за над 100 000 лири