Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Големи градове са заплашени от съдбата на Кейптаун да останат без вода

Към 2030 г. търсенето на вода ще надвишава доставките, а причините са комплексни - климатичните промени и човешката дейност

Големи градове са заплашени от съдбата на Кейптаун да останат без вода

Снимка: Архив Ройтерс

Кейптаун е един от екстремните примери за опасността, за която експерти отдавна предупреждават - градовете да останат без питейна вода, пише в анализ ВВС. Проучване от 2014 г. показа, че 500 големи града са в ситуация на "воден стрес".

70% от площта на Земята е покрита от вода, но едва 3% от нея стават за питейни нужди. Повече от 1 млрд. души нямат достъп до вода, а 2,7 млрд. души имат подобен проблем поне веднъж в годината.

Още по темата

По оценка на ООН към 2030 година търсенето на прясна вода ще надвишава с 40% доставките, като причината са комплексни - климатични промени, човешка дейност и увеличаването на населението.

На този фон дори може да се окаже изненада, че проблемът се проявява единствено в южноафриканския град Кейптаун, пише ВВС и изброява още 11 големи града, при които достъпът до питейна вода може да се окаже ограничен.

На първо място е Сао Пауло - финансовата столица на Бразилия, която е един от най-гъсто населените градове в световен мащаб. През 2015 г. градът изпадна в подобна ситуация на Кейптаун - запасите от вода паднаха под 4% от капацитета им. 21,7 млн. граждани около 20 дни стоят без течаща вода, а полицията ескортира водните цистерни, с които се снабдяват кварталите, за да бъдат избегнати кражбите. Кризата свършва през 2016 г., в началото на 2017 г. обаче кризата отново започва да се заражда, като запасите от вода намаляват отново.

Пред водна криза са изправени още и индийският Бангалор - един от най-големите технологични хъбове. Градът има достъп до вода, но тя е силно замърсена и не става за питейни нужди.

Подобна е ситуацията в много части на Китай. Пред криза е изправена и столицата на страната - Пекин, в която живее към 20% от населението, но има достъп до едва 7% от водните запаси, част от които също са замърсени и негодни за консумация. Властите в страната предприемат действия и изпълняват проекти за съхраняване на водните ресурси, в които се включват и образователни програми и високи цени на водата за тежката индустрия.

Критична е ситуацията с водата в Кайро, Джакарта, Мексико сити и Токио. Кризата заплашва и европейските градове Москва, Лондон и Истанбул.

Всъщност едва ли много хора си дават сметка за трудностите на Лондон с достъпа до питейна вода. Годишните валежи са около 600 мм, или по-малко отколкото в Париж. Градът разчита на водата от реките - Темза и Леа. Към 2025 г. обаче градът ще започне да изпитва проблем с доставката на вода, а към 2040 г. недостигът ще е сериозен.

Изненада в списъка със застрашените от суша градове е и американският Маями. Флорида е един от петте големи щата, които всяка година са засегнати от обилни валежи, но кризата е налице. В началото на ХХ век блатата около града са пресушени, но това всъщност води до един неочакван за всички проблем - океанските води навлизат в подземните водни басейни и правят прясната вода негодна за консумация. Изградените по-късно бариери не могат да спрат навлизането на океанските води. Околните градове също започват да изпитват тези проблеми.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Творба на Банкси за борбата със замърсяването беше продадена за над 100 000 лири