IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2018 г. София ще бъде европейска столица на спорта

На церемония в Брюксел кметът Йорданка Фандъкова прие символичната щафета и знамето от Марсилия в присъствието на трима легендарни български шампиони

11:43 | 07.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едно от игрищата в спортен комплекс &quot;Спортна София 2000&quot;, част от парк &quot;Възраждане&quot; в Зона Б 5. <em>Снимка: БТА</em></p>

Едно от игрищата в спортен комплекс "Спортна София 2000", част от парк "Възраждане" в Зона Б 5. Снимка: БТА

София става европейската столица на спорта през 2018 година. Информацията събщиха от пресцентъра на "Московска" 33. 

На церемония в Брюксел кметът Йорданка Фандъкова прие символичната щафета и знамето от Марсилия в присъствието на трима легендарни български шампиони – Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев.

През следващата година София ще бъде домакин на повече от 200 спортни събития. Сред тях са Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по волейбол за мъже, Тенис - АТP Garanti Koza Sofia Open, Балканиадата по лека атлетика и други.

“София ще бъде успешна европейска столица на спорта, защото всички вярвахме, мечтахме и работихме за това", каза кметът на града Йорданка Фандъкова. "С нас през цялото време бяха големите спортисти на България, на които благодаря за подкрепата. За мен лично това е кауза, която ще даде допълнителни стимули и за града и за хората да спортуват”, добави още тя.

Столичният градоначалник обяви, че за няколко години са изградени 44 площадки с фитнеси на открито и 17 площадки за спорт и игра.

Според Фандъкова възможността за децата и техните родители да се срещнат с истински спортни шампиони и да присъстват на състезания, ще е допълнителен стимул за много от тях да се занимават със спорт.

През последните две години по Програмата за развитие на детско-юношеския спорт Столична община е подкрепила 69 проекта, с които се подпомагат спортните клубове, които работят с деца.

Столичният кмет напомни, че през 2015 г. беше изграден новият спортен комплекс и парк „Възраждане“, а с подкрепата на държавата са ремонтирани зала “Фестивална”, зала „Академик“, зала „София“ в Борисовата градина, част от Националния стадион „Васил Левски“, а в момента се обновява комплекса на „Зимния дворец“.

„За мен е чест да бъда тук и да съм част от екипа, получаващ знамето на европейска столица на спорта. Ние ще бъдем най-добрата столица на спорта“,  каза по време на церемонията легендарният спортист Йордан Йовчев.

„В последните 2-3 години екипът в България работи много активно, като особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни градове, заслужили това признание,“ заяви Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година определя европейска столица, град, общност и селище на спорта.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков разясни подробности за инфраструктурните проекти, като заяви, че градската управа няма да позволи промяната на предназначението на спортните бази по паркове и градини.

“Голямата ни цел със София – Европейска столица на спорта, е да поставим основа на един устойчив модел, който да остане в полза на гражданите и гостите на града, искаме да продължим дейността дори и след 2018 г.,“ каза още Герджиков, който е и председател на управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

София беше определена за Европейска столица на спорта за 2018 преди три години, като решението беше обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още