IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Малмьо претендира да е най-горещият геймърски град в Европа

Компаниите от сектора привличат таланти от цял свят в града

16:10 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Малмьо, третия по големина град в Швеция, игрите са нещо, което се взема насериозно, пише The Local. Преди всичко, да създадеш игра, която генерира 330 млн. долара през първата седмица на пазара, не е детска работа. Точно това бе резултатът през март 2016 г. за базираното в Малмьо геймърско студио Massive Entertainment, а играта бе The Division.

Този успех беше допълнен от новината, че Massive ще си партнира с  Lightbox Entertainment и Fox Interactive, за да развие няколко игри, базирани на продукцията на канадския режисьор Джеймс Камерън „Аватар“.

Очакванията са сделката да отвори стотици нови работни места и да доведе в града международни разработчици, които да се заемат с един от най-големите проекти в света в момента.

“Massive е като вакуум, който засмуква таланти от цял свят и ги води в региона“, казва Петер Любек, изпълнителен директор на неправителствената организация Game City.

Той допълва, че след установяването на гейминг гиганта в Малмьо преди 20 години там са привлечени едни от най-търсените разработчици в света. Оттогава много основават собствени студия или се присъединяват към други изгряващи компании, като се създава специфична гейминг екосистема в региона.

В момента около 30 компании от сектора развиват бизнес в Малмьо, като варират от малкото новаторско студио с петима разработчици Midnight Hub, които подготвят играта Lake Ridden, до гиганти като  Massive или създателя на Candy Crush -  King, който също е представен в града.

Духът на сътрудничество между компаниите води до основаването на Game City през 2013 г. Организацията си поставя за цел да увеличи сътрудничеството и да превърне Южна Швеция във водещ регион, що се отнася до индустрията на игрите.

Отскоро Game City се кооперира с Minc – инкубатор за стартъпи и предприемачи. Инициативата Minc Game се фокусира върху това да помогне на стартъпите да превърнат идеите за игри в реален бизнес.

През 2017 г. бе основан първият клуб за е-спортове в Малмьо - The Final Tribe.

Разнообразната гейминг екосистема в Малмьо превръща града в първокласен претендент за столица на тази индустрия в Европа.

Още един фактор ще допринесе за това. „Хората тук са изключително склонни да си помагат един на друг. Игралната общност в Малмьо е най-приятелски настроената и подпомагаща се в Европа“, казва Любек. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още