IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор ще инвестира 425 млн. долара в зарядна инфраструктура

Ofgem планира да изгради 1800 зарядни станции по основните пътища в Обединеното кралство

09:52 | 25.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският регулатор за енергийния пазар Ofgem ще инвестира 300 млн. паунда (425 млн. долара) в над 200 нисковъглеродни инфраструктурни проекта, за да подготви страната за електрификацията при транспорта и отоплението, съобщава Ройтерс.

Инвестицията ще бъде реализирана през следващите две години и е част от инвестиционен план на стойност 40 млрд. паунда, който трябва да гарантира, че Великобритания може да премине към нисковъглероден транспорт и отопление, като същевременно поддържа сигурни енергийни доставки. 

През ноември 2020 г. британският премие Борис Джонсън призова за постепенно спиране на продажбите на нови автомобили, задвижвани с бензин и дизел, до края на десетилетието. Въпреки че бяха възприети като средство за премахване на замърсяването от градовете, политиците започват да виждат и други последици от пускането на толкова много електрически превозни средства по пътищата. В допълнение към създаването на работни места за тези, които изграждат и обслужват мрежите от зарядни станции, автомобилите могат да помогнат за осъществяване на умерени промени в захранването и търсенето, ако собствениците им се включват към мрежата, когато не шофират.

Планът на Джонсън включва правителствена подкрепа в размер на 12 млрд. паунда за зелени индустрии, включително за електромобилите. Това поставя Великобритания пред Франция и Испания, които възприеха краен срок за постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене до 2040 г., и в съответствие с Ирландия и Нидерландия, чиито планове също са с хоризонт до 2030 г. Единствената държава с по-амбициозна цел в случая е Норвегия, която планира да спре продажбите на нови конвенционални коли до 2025 г.

Обединеното кралство прие план за прекратяване на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. като част от целта си да премахне емисиите на въглероден диоксид до 2050 г. Но тъй като автомобилният сектор се насочва към електрификация, кабелите, подстанциите и останалата част от британската електропреносна инфраструктура се нуждаят от мащабно подобрение, което да подкрепи допълнителното търсене на електроенергия.

Като част от пакета за финансиране Ofgem заяви, че основните пътища в цялата страна ще бъдат снабдени с необходимите кабели за инсталиране на 1800 нови точки за свръхбързо зареждане на електрически превозни средства.

Още 1750 зарядни станции ще бъдат разположени в населените места. Мрежовият капацитет ще бъде разширен, за да се поддържат повече зарядни пунктове, повече производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и повече електричество за отопление за домовете и бизнеса, изтъкват от Ofgem.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още