IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Nissan се сбогува с дизела в Европа

Причината са новите екостандарти и намаляващото търсене

15:05 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският производител Nissan ще спре продажбите на автомобили с дизелови двигатели на европейския пазар. Решението е свързано с въвеждането на нови нива на вредни емисии, както и с пониженото търсене на такива превозни средства, съобщава Automedia.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Точните срокове за отказа не се споменават, но първите мерки в тази посока вече са факт. Една от тях е намаляване на щата на работниците в завода на компанията в Съндърланд. Представител на марката уточни, че това съвсем не означава край на епохата на дизеловите двигатели, което е немислимо в близко бъдеще.
 
По-рано намерения за спиране на разработка на бензинови и дизелови двигатели обяви и друг японски производител – Toyota. Компанията ще доставя модели с такива мотори само на корпоративни клиенти, но не е и за частни. През миналата година само 25% от продажбите на марката в Европа са на дизелови коли.
 
Отказ от дизела подготвя и Volvo, като шведите отиват още по-далеч – спират и бензиновите мотори. Текущото поколение на двигателите с вътрешно горене на скандинавската компания ще бъде последното, след което ще се разработват само хибриди и електромобили.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Намаляването на работниците в Съндърланд не е точно по дизелови причини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още