IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напук на Макрон: Renault мести Clio в Турция

Най-продаваният модел на французите занапред ще се прави в Бурса и Ново место

23:00 | 16.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската група Renault ще премести по-голям обем от производството на бестселъра си Clio от родината в Турция, съобщават два независими източника за Reuters. Това ще е донякъде удар по авторитета на новия френски президент Еманюел Макрон, който още в мандата си като икономически министър положи големи усилия да съхрани работните места в "домашните" заводи на компанията.

Clio, който е най-продаваният модел на Renault от години, сега се произвежда в три локации: Флен, Франция (на една и съща поточна линия с Nissan Micra), в Ново Место, Словения, и в Бурса, Турция.

Занапред само 6% от производството на Clio ще остане във Флен - най-вероятно става дума за R.S.-версиите и други специални серии. Останалите 94% ще се поделят между Словения и Турция. Вероятно работата във френския завод изобщо ще спре след първите две-три пикови години на следващата генерация на Clio, предвиждат анализатори.

В Renault отдавна планират да натоварват повече съвместния си завод с Oyak в Бурса. През 2010 тези планове бяха прекратени само с цената на пряката намеса на тогавашния френски държавен глава Никола Саркози.

От компанията засега не са потвърдили информацията. Техен говорител каза само, че "формално" решение не е взето, въпросът се обмисля и всякакъв коментар в момента би бил "непълен, грешен и прибързан".

Макар да е вече към края на моделния си живот, Clio през миналата година пласира 325 000 бройки в Европа, с почти 4% повече спрямо 2016.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
Французите да не се притесняват Клио отива във Турция но новите модели на Рено -Нисан най вече електрически ще се произвеждат във Франция От преместването Франция няма да загуби нито едно работно място Ще му трябват много работници за високо технологичните електрическа и автомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още