IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan ще изгражда първите си фабрики за рециклиране на батерии в САЩ и Европа

Компанията цели с това да редуцира производствените разходи, докато цените на редкоземните метали растат

16:46 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. планира да изгради нови фабрики за рециклиране на батерии в САЩ и Европа до края на фискалната 2025 г., съобщава Nikkei Asia Review.

Компанията се надява, че рециклирането на батерии и повторното им използване в електрически превозни средства ще помогне за намаляване на производствените разходи с покачването на цената на редкоземните метали. 

Тези фабрики ще са първите подобни съоръжения на Nissan извън Япония, като за момента от компанията не посочват в коя европейска страна ще бъдат изградени.

В края на ноември концернът представи план за инвестиране на 2 трилиона йени (17,6 млрд. долара) през следващите пет години, за да електрифицира голяма част от своята продуктова гама и да превърне електромобилите в стълб на своя дългосрочен растеж.

Nissan ще представи 23 нови модела автомобили до фискалната 2030 г., включително 15 нови електрически превозни средства. Планът ѝ включва увеличаване на дела на електрическите коли от общите продажби до над 50% до края на десетилетието.

Nissan увеличава амбициите си за електромобилите и обяви множество инвестиции, включително планове за изграждане на производствен хъб за 1,4 млрд. долара във Великобритания.

Автомобилният производител заяви, че планира да увеличи допълнително своя глобален производствен капацитет за батерии до 130 гигаватчаса до фискалната 2030 г. и да пусне в продажба електромобил, оборудван с твърдотелна батерия до фискалната 2028 г.

„Имаме 10 години преднина пред конкурентите по отношение на електрификацията“, изтъкна главният изпълнителен директор на компанията Макото Учида по време на онлайн брифинг. „Ще използваме този опит“ и ще „ускорим трансформацията с допълнителни инвестиции“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още