IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan свива производството си в Китай

Ford и Hyundai вече предприеха подобни стъпки заради спадащите продажби в страната

11:35 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автомобили на Nissan в склад в Гуанджоу, провинция Гуандун, Китай. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Автомобили на Nissan в склад в Гуанджоу, провинция Гуандун, Китай. Снимка: архив Ройтерс

Японският автомобилен производител Nissan планира да свие производството си в Китай през следващите месеци, предава Ройтерс, като се позовава на вътрешнофирмена комуникация. Между декември и февруари ще бъдат асемблирани около 30 000 коли по-малко. Това се дължи на спада в търсенето на най-големия автомобилен пазар в света.

С този ход Nissan следва други корпорации от сектора като Ford Motor Co и Hyundai Motor Co, които също ще произвеждат по-малко превозни средства. От известно време насам китайците купуват по-малко автомобили на фона на отслабващия икономически растеж и търговския спор със САЩ.

По принцип автопроизводителите задават начални планове за това колко превозни средства ще произвеждат в своите заводи. Тези планове могат да бъдат променяни заради търсенето, свързани с веригата за доставки въпроси и други фактори. Не е известно какви са били първоначалните производствени планове на Nissan за трите месеца.

Автомобилният производител е произвел близо 400 000 единици в страната през тримесечния период, приключил през февруари тази година. Периодът обхваща първите два месеца на годината, когато продажбите обикновено са забавени заради подготовката за Лунната нова година.

Nissan планира да намали производството в три завода в Китай, включително и в Далиан, където произвежда популярните модели кросоувъри Qashqai и Infiniti QX50, както и в Джънджоу (провинция Хънан), където се сглобява кросоувъра X-Trail, един от най-продаваните модели, както и моделите на марката Venucia.

Говорителка на Nissan в Пекин отказа в петък да коментира бъдещите производствени планове на компанията. 

Китай е вторият по големина пазар за Nissan, като страната генерира приблизително една четвърт от годишните продажби на автомобили в световен мащаб. През миналата година Nissan продаде 1,5 млн. автомобила в Китай, а по-рано през тази година заяви, че планира да увеличи продажбите до 2,6 млн. единици до 2022 г., което ще направи Китай най-големия ѝ пазар по отношение на продажбите на автомобили.

Но на процъфтяващото търсене на автомобили в Китай сякаш бе сложен край, а пазарът е напът да отбележи спад на годишните продажби за първи път от 1990 г. насам. Общите продажби на Nissan за периода от януари до ноември нарастват с 3,9% на годишна база, но това представлява сериозно забавяне спрямо скока от 12% преди година.

Забавянето на основния пазар се случва в момент, в който японският автомобилен производител се бори със скандал, включващ предполагаемото неправомерно поведение на Карлос Гон, довело до ареста му и последващото му уволнение като председател, и напрегнатите връзки с френския автомобилен партньор Renault SA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още