IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 170 предприятия произвеждат в България части за автомобили

Секторът осигурява заетост за над 40 хил. души

16:32 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 170 компании произвеждат в България части за основните автомобилни концерни. Те създават 4% от БВП и генерират заетост за над 40 хил. души в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред представители на автомобилния бранш, които се събраха на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe във Виена, информира пресцентърът на икономическото министерство. 

Според Борисов проекти на стойност 800 млн. лв., създаващи близо 13 хил. работни места, са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от Министерството на икономиката.

На форума Борисов представи основните предизвикателства за бъдещото развитие на сектора: позитивната динамика на глобалната икономика, рискът от протекционистки мерки в трети страни, навлизането на информационните технологии.

На събитието присъстваха мениджъри на най-големите компании в сектора. Обсъдени са теми като Brexit, Индустрия 4.0, новите логистични технологии и умната инфраструктура.

Участници в лидерската среща изразиха мнение, че България се утвърждава като ключов играч и една от най-бързо развиващите се дестинации в сферата на производството на компоненти за автомобилната индустрия.

Отделни двустранни срещи бяха проведени от българската делегация с LKW Walter и Robert Bosch AG. Българската делегация включваше и представители на Automotive Cluster Bulgaria и Национална компания индустриални зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още