IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ола Калениус: Дефицитът на суровини ще забави прехода към електрическа мобилност

Шефът на Mercedes-Benz Group говори пред Die Zeit за рисковете пред индустрията

22:04 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Недостатъчното предлагане на суровини за електрически автомобили може да забави глобалната смяна на конвенционални превозни средства с по-екологични и нискоемисионни коли, предупреди главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Ола Калениус в интервю за германския вестник Die Zeit. 

„Индустриализацията на мините и капацитетът на рафиниране могат да изостанат от темпа на увеличение на търсенето. Ако това се случи, развитието на електрическата мобилност ще се забави, но все пак няма да спре“, посочва Калениус.

Автомобилните производители предприемат мерки, за да осигурят доставки на суровини, от литий, никел и манган за производството на батерии, до магнезий за други автомобилни компоненти, докато се надпреварват за пазарен дял при електромобилите.

Някои компании, включително Mercedes-Benz, повишиха цените на своите продукти, за да смекчат удара от поскъпващите суровини.

От началото на февруари Daimler AG вече се нарича Mercedes-Benz Group. По този начин Калениус приключи мащабното корпоративно преструктуриране, започнало в края на миналата година с отделянето на бизнеса с камиони Daimler Truck.

Въпреки че има достатъчно капацитет за производство на батерии, за да могат съответните производители да отговорят на годишната прогноза на BloombergNEF за продажбите на електромобили,  доставките на суровини - по-специално на литий и никел - продължават да бъдат силно ограничени. Електромобилната индустрията е свикнала с постоянен годишен спад в цената на батериите. Тази продължила десетилетия тенденция обаче може да секне през 2022 г., тъй като ефектът от бързо нарастващите цени на суровините и компонентите вече помрачава автомобилния сектор.

BNEF очаква, че средната цена на батериите ще се увеличи с 3 долара за киловатчас (кВтч) в номинално изражение до 135 долара за кВтч през 2022 г. По-високите цени, прогнозирани от анализаторите, биха могли да забавят постигането на паритет между електромобилите и традиционните превозни средства по отношение на цената с две години до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още