IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis надвива Volkswagen и в битката при моделите в Европа през октомври

Докато Peugeot 2008 оглавява продажбите, следван от още пет модела на Stellantis, емблематичният Golf изпада от топ 10

16:25 | 22.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Недостигът на чипове в глобален мащаб разтърси и класацията на най-продаваните модели автомобили в Европа, като в битката за първото място има нов, изненадващ победител - малкият SUV Peugeot 2008 на Stellantis, става ясно от данни на JATO Dynamics.

В същото време дългогодишният лидер в подреждането Volkswagen Golf изпада от топ 10 през октомври, след като за септември моделът се смъкна до четвърто място, изпреварен от Model 3 на Tesla, Renault Clio и Dacia Sandero

Peugeot 2008, който направи своя пазарен дебют през 2019 г., се предлага както с двигател с вътрешно горене, така и като изцяло електрическа версия. През октомври от този модел са продадени 18 109 броя.

Автомобилните производители приоритизират през последните месеци производството на модели с по-висок марж и такива, които биха намалили техния въглероден отпечатък поради глобалния недостиг на компоненти и затягащите се регулации относно изменението на климата. Поради тази причина водещите модели при продажбите в Европа са кросоувъри и SUV автомобили, чиито цени са значително по-високи от превозните средства тип хечбек или седан. Същевременно расте и популярността на изцяло електрическите и плъгин хибридни автомобили, докато бензинът и дизелът продължават да отстъпват пазарен дял.

През октомври са продадени само 11 174 коли Volkswagen Golf, което представлява 59 процента спад спрямо октомври 2020 г. Единственият представител на Volkswagen в топ 10 за миналия месец е малкият SUV T-Roc, който заема девето място с 12 116 продажби.

JATO JATO

Слабото представяне на Volkswagen се дължи до голяма степен на проблемите при производството и забавянията в завода във Волфсбург, най-голямата монтажна автомобилна фабрика в света, където се сглобява и Golf.

Peugeot 2008 е следван от други три френски модела -  Renault Clio, Dacia Sandero и Peugeot 208.

Интересното е, че Peugeot 2008 не заема първото място във Франция при продажбите през октомври, завършвайки на четвърто място. Той беше победен от Peugeot 208.

Само един модел в топ 10 отчита ръст на годишна база през октомври - Fiat 500, който тази година изживява своя ренесанс с пускането на изцяло електрическа версия. Продажбите при този модел достигат 12 555 броя през миналия месец, което представлява 12-процентно увеличение спрямо октомври 2020 г. Fiat 500 се нарежда на шесто място, следван от Fiat Panda.

Общо в топ 10 Stellantis участва с шест модела, следван от Renault с три (Renault Clio, Dacia Sandero и Renault Captur). Ford и Volkswagen са с по един модел.

Въпреки впечатляващия успех за октомври Stellantis и Renault трябва да увеличат своите усилия, за да настигнат Volkswagen по отношение на годишните продажби. От началото на годината Golf остава пазарен лидер в Европа със 186 444 продажби, което е с 22 000 броя повече спрямо втория в класацията Toyota Yaris. Peugeot 2008 е пети, а Fiat 500 – десети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Трето вместо Голф минаха на ID-платформите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
първо , ако бехте направили завода си за шкоди в БГ немаше да е тази класация ... и второ , вече номерът с манипулирането на изгорелите газове от дизелите вече не върви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още